Undă verde pentru construirea unui port de mărfuri modern la Giurgiu

De fapt, este vorba despre amenajarea unui spaţiu închis, cât şi modernizarea cheului şi a tuturor căilor de acces către acesta, din Zona Liberă Giurgiu, şi transformarea acestora într-un „Port Tri-Modal” sau „Portul Verde şi de Înaltă Performanţă Giurgiu”.

Este un proiect european derulat de trei parteneri: ILR Logistic Industrie Linz, Primăria şi Zona Liberă Giurgiu.

Reprezentanţii autorităţilor giurgiuvene au susţinut, vineri, 7 iulie, o conferinţă de presă şi au anunţat că s-a trecut, astfel, la cea de-a doua etapă a proiectului, respectiv construcţia unei hale pentru încărcare-descărcare de mărfuri.

„Am reuşit să parcurgem cu succes primele etape ale proiectului care a început,practic, în 2012. Atunci, cei de la ILR au venit la noi şi ne-au propus realizarea unui port modern de mărfuri. Noua construcţie va permite încărcarea-descărcarea a peste 300.000 de tone de mărfuri, anual, în principiu materiale feroase. Portul Tri-Modal va însemna, în primul rând, o hală de încărcare-descărcare mărfuri, cu rutele aferente: rutieră, feroviară şi navală. În afară de construcţia halei respective, va fi modernizat şi cheul pe o lungime de 54 de metri liniari, dar şi căile rutiere de acces, iar în plus, se va realiza şi dragarea bazinului Verigă”, a anunţat directorul general al Zonei Libere Giurgiu, Liviu Cartojan. El a precizat că a fost deja dat ordinul de începere a lucrărilor, iar acest lucru se va întâmpla chiar de luni, 10 iulie.

La rândul său, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a spus, la conferinţa de presă menţionată, că lucrările ce ţin de instituţia pe care o reprezintă vor începe peste maximum o lună.

„Din păcate, noi am găsit pe teren alte condiţii decât cele trecute în faza iniţială şi asta ne-a întârziat puţin. Însă, am făcut o economie în urma licitaţiei, ceea ce ne permite să folosim suma respectivă pentru toate astfel de situaţii neprevăzute”, a afirmat Barbu.

Primăria Giurgiu trebuie să elibereze şi să pregătească terenul unde va fi amenajată hala de încărcare-descărcare mărfuri.

Şi directorul economic al Zonei Libere, Aurelia Dobre, a felicitat întreaga echipă de proiect. „Cu toţii am fost foarte atenţi şi, chiar dacă nu toţi aveau experienţa proiectelor europene, iată că nu am făcut nicio greşeală şi trecem într-o nouă etapă. Modernizarea cheului, a infrastructurii rutiere, construcţia halei, toate înseamnă atragerea de noi investitori şi păstrarea celor care îşi desfăşoară deja activitatea în Zona Liberă Giurgiu”, a zis Dobre.

Proiectul ar trebui să fie finalizat complet în anul 2018.

 

Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.