Un senator giurgiuvean solicită „reactivarea” unui centru medical făcut cu bani de la Armata Americană

În urmă cu aproape 5 ani, la Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, era inaugurat un centru medical reabilitat şi modernizat de Armata Americană, care, însă, din păcate, nu a fost folosit niciodată.

Într-o recentă şedinţă a Senatului, giurgiuveanul Cristian Marciu a readus acest subiect în atenţia autorităţilor centrale, printr-o declaraţie politică denumită „Priorităţi ale reformei în sănătate în judeţul Giurgiu”.

Mai întâi, senatorul social-democrat a amintit faptul că, în judeţul Giugiu, afecţiunile cardiovasculare în rândul populaţiei omoară în fiecare an mai multe persoane decât o fac toate celelalte afecţiuni la un loc. De asemenea, a spus Marciu, România se află pe al treilea loc în lume în privinţa numărului de decese cauzate de boli cardiovasculare, reprezentând 59% din cauzele de deces în anul 2015, 62,2% în 2016 şi peste 72% în luna februarie 2017.

„De asemenea, diabetul zaharat-număr alarmant de pacienţi, în creştere clară permanent. Cel mai mic pacient are 5 ani iar cel mai vârstnic peste 90.

În judeţul Giurgiu avem un singur medic dibetolog a cărui evidenţă este completată şi de statisticile medicilor de familie care au în evidenţe în plus peste o mie de bolnavi anual trataţi în alte centre din ţară, care aşteaptă adoptarea de măsuri în folosul lor prin Programul naţional de diabet.

Am avut circa 6.000 de bolnavi în anul 2015 şi 6.800 în 2016, dar cazuri noi în evidenţă vin la câteva zile, ceea ce denotă că a început conştientizarea populaţiei şi au apărut primele semne evidente. Suntem printre puţinele ţări din Europa care ne-am numărat pacienţii cu diabet zaharat pe o perioadă de 5 ani, aşa că, în 5 ani, am asistat la o creştere cu aproape 40% a numărului de amputaţii efectuate la pacienţi cu diabet zaharat”, a spus Marciu.

În acest context, el a amintit de Centrul de Sănătate Ghimpaţi ce poate oferi soluţii sistemului medical din România prin adoptarea unor măsuri de atragere a pacienţilor din afara ţării.

„Măsuri care, prin sistemul de sănătate, să-şi creeze valori proprii, pentru că avem foarte buni specialişti chirurgi în cardiologie şi transplant aici, în România, unde sunt foarte curtaţi de toate spitalele din Europa în acest moment. Acest centru de sănătate a fost reabilitat în urmă cu patru ani cu fondurile Armatei Americane, printr-o investiţie de circa 500.000 de dolari, şi de atunci a rămas în acelaşi stadiu, nefolosit, şi poate deveni un centru medical multifuncţional al sistemului public de sănătate. Fiind complet renovat, de la cărămidă, ar putea deveni chiar un apendice al Spitalului de arşi din Bucureşti. Mai sunt pavilioane de reabilitat sau de modernizat şi există posibilitatea de extindere a acestuia, inclusiv un teren disponibil în suprafaţă de circa trei hectare”, a susţinut senatorul giurgiuvean.

Cristian Marciu a precizat şi că, prin accesarea de fonduri europene şi cu sprijin din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, dezvoltarea sistemului de sănătate este mai mult decât posibilă, printr-o corelare exactă între Ministerul Sănătăţii, Casele de Sănătate, toate unităţile care slujesc această sănătate: sistemul de urgenţă, medicul de familie, ambulatoriu şi spital, toţi în slujba cetăţeanului.

„Cu investiţiile la acest capitol, estimate pentru următorii 4 ani la circa 5 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde de euro din Fondur Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, 300 de milioane de euro din fonduri europene- Programul Operaţional şi 800 de milioane de euro de la bugetul de stat, va deveni realitate ca bugetul pentru sănătate să reprezinte 6,4% din PIB până în anul 2020”, a mai declarat Cristian Marciu.

 

C.S.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.