Un bloc ANL construit special pentru medici, la Giurgiu

Problema deficitului de cadre medicale este şi la Giurgiu una acută, la fel ca în întreaga ţară. Autorităţile judeţene şi cele locale au identificat şi aplicat deja câteva soluţii pentru ca medicii care lucrează deja aici, să nu plece la alte spitale, dar şi pentru atragerea de noi cadre medicale.

Astfel, în urmă cu un an, atât Consiliul Judeţean Giurgiu, cât şi Primăria municipiului au decis să asigure plata navetei efectuate de către unii dintre specialiştii Spitalului Judeţean de Urgenţă(SJU) Giurgiu. Mai mult, la solicitarea fostului manager, actualului deputat Elena Dinu, mai multe locuinţe au fost alocate medicilor care nu mai doreau să facă naveta între Giurgiu şi Bucureşti.

Acum, autorităţile au demarat chiar lucrări pentru un bloc întreg special pentru medici.

Joi, 21 septembrie, a fost desfăşurată o vizită pe terenul unde va fi construit imobilul. Au participat alături de primarul Nicolae Barbu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, Andrei Ţurcanu, deputatul Elena Dinu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, dar şi reprezentanţi ai SJU şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu.

„După ce săptămâna trecută a fost dat Ordinul de începere a lucrărilor, astăzi, investiţiile vor începe efectiv. Sperăm ca odată cu finalizarea acestor locuințe, Spitalul Județean Giurgiu să beneficieze de serviciile medicale a cât mai multor speciliști din sănătate, iar cetățenii acestui municipiu să nu mai fie nevoiți să părăsească orașul pentru a merge la consultație”, a declarat primarul Nicolae Barbu.

La rândul său, Marian Mina a declarat că a purtat discuţii, anterior acestui moment, primarul Barbu referitor la facilităţi pentru specialiştii din sănătate.

„Intenţionăm să aducem specialişti din Republica Moldova şi l-am întrebat dacă ne poate sprijini cu locuinţe. A fost de acord. Trebuie apreciate eforturile şi ambiţia dumnealui şi echipei sale ca această primă clădire să fie realizată. Este un pas înainte! Ne dorim să avem cât mai mulţi specialişti aici, la Giurgiu, şi ne străduim să le asigurăm condiţii cât mai bune”, a spus preşedintele CJ Giurgiu.

Deputatul Elena Dinu a vorbit şi despre măsurile luate la nivel central pentru reducerea numărului de medici care aleg să profeseze în alte ţări.

„La nivel naţional sperăm că am început rezolvarea problemei lipsei de medici odată cu adoptarea Legii Salarizării Unitare. Prin acest act normativ,  salariile medicilor se vor apropia de cele din Uniunea Europeană. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar semnalele noastre sunt pozitive. Foarte mulţi dintre colegii noştri care termină rezidenţiatul doresc să rămână în România. De asemenea, unii dintre cei plecaţi cu burse afară se gândesc serios să se întoarcă. Este singura şansă ca România şi, implicit, Giurgiu să poată avea medici”, a afirmat Dinu.

Blocul ANL pentru medici ar trebui să fie gata în maximum un an şi jumătate.

Vor fi construite 22 de locuințe pe două tronsoane cu câte 11 unități locative fiecare.

Cătălina Sfetcu

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.