Tomograf nou, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au transmis, recent, conducerii unităţii sanitare giurgiuvene o adresă prin intermediul căreia au anunţat că Spitalul Judeţean de Urgenţă(SJU)Giurgiu este pe listă pentru a primi un computer tomograf.

„România a primit de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un împrumut destinat finanţării costurilor Proiectului privind reforma sistemului sanitar- îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar(…). Proiectul este implementat de Ministerul Sănătăţii iar una dintre activităţile prevăzute în proiect este achiziţia de echipamente de imagistică medicală. În urma analizei răspunsurilor primite de la spitale privind dotările cu echipamente de imagistică medicală, unitatea dumneavoastră este propusă pentru dotarea cu un echipament de tomografie computerizartă”, se arată în adresa menţionată.

De asemenea, oficialii cer confirmarea necesităţii dotării spitalului cu un astfel de echipament. Totodată, vor să ştie şi dacă infrastructura Spitalului Judeţean Giurgiu permite instalarea tomografului, precum şi dacă există un sistem de arhivare a imaginilor medicale.

Conducerea SJU Giurgiu a răspuns prompt adresei de la Minister şi a amintit că avem un echipament de imagistică medicală tip Computer Tomograf, dar fabricat în anul 2011 şi pus în funcţiune pe 19.01.2012.

Astfel, conform duratei de viaţă a echipamentelor de radiologie din catalogul mijloacelor fixe, acesta are o durată de viaţă între 9 şi 15 ani. „Având în vedere că tubul de raze x are în prezent o capacitate de funcţionare de doar 1%, este util un nou echipament care să îl înlocuiască pe cel existent”, au spus cei de la SJU Giurgiu.

 

Spitalul Giurgiu are ca prioritate achiziţionarea de echipamente pentru radiologie

 

 

„Totodată, infrastructura permite instalarea imediată a echipamentului noi deoarece camera specială există deja pentru echipamentul existent(…). În unitate nu există un sistem de arhivare a imaginilor medicale de mare capacitate(PACS), acesta fiind absolut necesar având în vedere numărul mare de examinări de Tomografie Computerizată(494 examinări lunar).

În unitatea noastră există două echipamente de radiologie care sunt vechi(unul pus în funcţiune în 2005, celălalt în 2007, n.r.) şi au un grad de uzură crescut. Acestea deservesc toate investigaţiile radiologice din Unitatea de Primiri Urgenţe, Ambulatoriu şi toate secţiile spitalului. în condiţiile în care echipa de service trebuie să intervină foarte des pentru remedierea problemelor de funcţionare şi schimbarea pieselor uzate ale acestor echipamente, vă rugăm să prioritizaţi dotarea unităţii noastre cu echipamente de radiologie”, au mai solicitat către Ministerul Sănătăţii cei din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.