Şoferi, ştiţi ce documente vă trebuie atunci când treceţi frontiera?

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române au transmis, recent, un comunicat prin care informează şoferii asupra documentelor pe care trebuie să le aibă la ei, dacă vor să iasă din ţară.

Astfel, şoferii care pleacă în vacanță cu mașina proprie trebuie să aibă la ei, în original, nu doar actul de identitate și permisul de conducere, ci și o serie de acte ale mașinii.

Potrivit informaţiilor oferite de Poliția de Frontieră, dacă mașina e pe numele altcuiva, nu e necesară o procură din partea proprietarului – cel puțin nu atunci când se călătorește în spațiul statelor membre ale Uniunii Europene.

„La controlul de frontieră, șoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte: buletinul/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al mașinii și Cartea Verde asociată poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto. E important de reținut că aceste acte pot fi cerute nu doar de polițiștii de frontieră, ci și de cei de la rutieră”, spun oamenii legii.

De asemenea, șoferii trebuie să știe că nu e necesar să aibă la ei un document special din care reiese efectuarea inspecției tehnice periodice.

„La controlul de frontieră, nu este necesar să prezentați documente cu privire modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc). În cazul în care circulaţi în interiorul Uniunii Europene, autorităţile cu drept de control din statele pe care le tranzitaţi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a autovehiculului pe care-l conduceţi, fără însă a vă refuza intrarea sau interzice circulaţia pe teritoriul statelor respective”, se precizează pe site-ul autorității.

Totuși, dacă se circulă în afara Uniunii, atunci ar fi indicat să se solicite informații de la reprezentanțele diplomatice ale statelor respective cu privire la actele care ar putea fi necesare și orice alte informații utile pentru călătoria cu mașina pe teritoriile străine.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.