Sindicaliştii de la Penitenciarul Giurgiu, la protest: “Nu suntem scandalagii, lucrăm în sistemul de apărare şi pretindem respect!”

Circa 50 de persoane, angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu, au protestat luni, 26 septembrie, în faţa unităţii, simultan cu alţi colegi  din ţară. Ei şi-au strigat, astfel, nemulţumirea faţă de neaplicarea unei Ordonanţe ce prevede alocarea unor drepturi salariale în sistemul bugetar. De asemenea, ei reclamă un deficit foarte mare de personal în toate penitenciarele din România.

Protestatarii s-au folosit de vuvuzele pentru a face zgomot minute în şir, dar au şi scandat mesaje împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

“Suntem în faţa instituţiei începând de astăzi, în întreg sistemul penitenciar, conform organizării interne sindicale, pentru a protesta faţă de guvernul care nu înţelege să aplice o Ordonanţă pe care a emis-o acum 2 luni. Este vorba despre Ordonanţa 20 ce prevede acordarea unor drepturi salariale în sistemul bugetar. Cu toate că personalul din sistemul penitenciar este prins în această Ordonanţă, Ministerul Justiţiei refuză plata drepturilor salariale către noi, acesta fiind primul şi cel mai important motiv pentru care suntem azi în stradă”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare(SNLP) Giurgiu, Şerban Oprică.

Totodată, el a menţionat faptul că şi deficitul de personal este o problemă a sistemul penitenciar.

“Volumul de muncă a crescut exponenţial, lunar, au apărut tot felul de acte normative, dar oamenii sunt aceiaşi. La Penitenciarul Giurgiu, deficitul este de circa 40%, adică lucrăm cu şase oameni în loc de 10. Problema asta generează ore suplimentare. Tot la Giurgiu, există 30.000 de ore suplimentare efectuate, fără posibilitatea de a fi recuperate sau plătite”, a mai spus Oprică.

Liderul SNLP Giurgiu a precizat că pichetările s-au desfăşurat luni în cinci penitenciare şi, dacă nu se ajunge la vreun rezultat în urma negocierilor cu cei din conducerea Ministerului Justiţiei, sindicaliştii vor să organizeze un miting mare chiar în faţa instituţiei menţionate.

“Nu suntem nişte scandalagii, suntem oameni care îşi fac treaba, care lucrează în sistemul de apărare şi pretindem respect şi demnitate, lucru pe care din partea Ministerului Justiţiei nu-l simţim!”, a mai spus liderul SNLP Giurgiu, Şerban Oprică.

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.