Sevil Shhaideh, în vizită la Giurgiu:„Sunt 10 servicii de bază pe care primarii giurgiuveni trebuie să-şi axeze proiectele”

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost luni, 6 martie, în Giurgiu, la o vizită de lucru ce a debutat la Consiliul Judeţean. Acolo, oficialul a fost întâmpinat de preşedintele Marian Mina, dar şi de mai mulţi primari, şi, după o discuţie privată de circa o oră, Sevil Shhaideh a mers la sediul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale.

În sala de şedinţe a instituţiei s-a desfăşurat o dezbatere cu primarii giurgiuveni pe tema proiectelor ce pot fi finanţate prin programele naţionale(PNLD, Ordonanţa 28). Totodată, mai mulţi primari au luat cuvântul şi i-au expus vicepremierului Shhaideh problemele cu care ei se confruntă în chestiuni ce ţin în primul rând de Ministerul Dezvoltării(Sevil Shhaideh este şi ministru al Dezvoltării).

La evenimentul de la APDF au participat şi ministrul Transporturilor, giurgiuveanul Răzvan Cuc, senatorul Niculae Bădălău şi deputatul Elena Dinu.

După discuţiile ce au durat mai bine de două ore, Sevil Shhaideh, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Adrian Gâdea şi preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, au susţinut o conferinţă de presă.

Mina a declarat că pentru reprezentanţii autorităţilor giurgiuvene este o onoare să fie gazdele unei asemenea întâlniri.

„Este şi o mare bucurie să o avem la Giurgiu pe doamna vicepremier care are un merit uriaş în realizarea a peste 120 de proiecte depuse de primarii giurgiuveni la Ministerul Dezvoltării. Sunt proiecte importate, cu o valoare de 560 de milioane de lei, depuse de circa 98% dintre unităţile administrativ-teritoriale din Giurgiu. Am trecut deja, cu primarii, la prioritizarea viitoarelor proiecte pe PNDL(Programul Naţional de Dezvoltare Locală, n.r.). Consiliul Judeţean Giurgiu are, de asemenea, 11 astfel de proiecte pe care le considerăm foarte importante şi pe care ni le dorim implementate”, a declarat Marian Mina.

 

Shhaideh: Primarii giurgiuveni au ridicat acelelaşi probleme ca şi colegii lor din ţară

 

Viceprim-ministrul României a spus că le-a prezentat edililor giurgiuveni priorităţile Ministerului Dezvoltării pentru următoarea perioadă, dar i-a şi asigurat de sprijinul său în identificarea soluţiilor privind dezvoltarea locală

Am aflat strategia judeţului, dar şi a fiecărei comune în parte, precum şi problemele pe care le întâmpină reprezentanţii administraţiei publice locale. Le-am prezentat edililor cele 10 servicii de bază, propuse conform Programului de Guvernare, pe care trebuie să ne axăm în următoarea perioadă: sistemele de apă-canalizare, şcoli, grădiniţe, creşe, drumuri, poduri, podeţe. Am vorbit, totodată, despre Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În conformitate cu Programul nostru de Guvernare, în perioada 2017-2020 vor fi 5.000 de obiective noi pe domeniile amintite deja.  Am rugat primarii să prioritizeze investiţiile şi să asigure aceste servicii de bază pentru că fără acestea, nu putem trece la o etapă următoare”, a declarat Sevil Shhaideh.

Vicepremierul a spus, de asemenea, că s-a discutat şi despre o a doua prioritate majoră, respectiv aceea a accesării fondurilor europene, cât şi despre cea de-a a treia prioritate majoră, adică reforma în administraţia publică, mai exact despre Codul Administrativ.

„În mare parte, primarii giurgiuveni au ridicat acelelaşi probleme ca şi colegii lor din ţară. Pot amintit asigurarea surselor financiare pentru cofinanţarea proiectelor europene şi, în acest sens, primarii au reamintit despre posibilitatea contractării unor împrumuturi prin Trezorerie. Şi partea de avize a fost dezbătută, mai exact partea cu întârzieri în elaborarea acestora. Am luat act de acestea şi căutăm soluţii pentru eliminarea unor asemenea blocaje astfel încât proiectele depuse de autorităţile locale să fie realizate în timp optim”, a zis Sevil Shhaideh.

 

22,2 de milioane de euro prin PNDL

 

Pe de altă parte, oficialul a anunţat în cadrul vizitei sale efectuate în Giurgiu că în aprilie 2017 este estimat să înceapă semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele locale, eligibile prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Suntem extrem de interesați ca autoritățile locale să știe foarte clar ce finanțări are disponibile Guvernul pentru proiectele lor, cum funcționează programele respective, care e mecanismul de accesare a fondurilor. Comunicarea și colaborarea cu potențialii beneficiari ai programelor de finanțare europene și guvernamentale este esențială pentru succesul programelor. De aceea am mers în toate județele în care am fost invitați, am ascultat toate părerile și am clarificat cât mai multe aspecte. Fiecare proiect implementat cu succes înseamnă oameni care beneficiază de servicii publice de bază mai bune, a declarat viceprim-ministrul Shhaideh.

PNDL are alocate, în anul 2017, credite bugetare în valoare de 22,2 milioane euro și credite de angajament în valoare de 6,6 miliarde euro pentru cea de-a doua etapă, care vizează 9.500 de obiective de investiții.

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării precizează, într-un comunicat faptul că programul are o importantă componentă de modernizare a satului românesc, dar finanțează și investiții din orașe și municipii.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.