Senatorul Niculae Bădălău: „Stop risipei alimentare, printr-o lege clară, precisă și fără echivoc! „

Parlamentarul giurgiuvean a făcut, recent, o declarație politică pe tema unei propuneri legislative al cărui co-inițiator este. Ne referim la modificarea Legii nr. 217 din 2016 privind diminuarea risipei alimentare iar senatorul Niculae Bădălău reamintește, în primul rând, faptul că în întreaga Uniune Europeană, ajung la gunoi, anual, aproape 90 de milioane de tone de alimente, ceea ce reprezintă 20% din totalul mărfurilor agroalimentare produse.

„Acest lucru face ca risipa alimentară să devină o problemă din ce în ce mai acută. Nici România nu stă prea bine la acest capitol, studii arătând că risipim mai mult de 10% din mâncarea pe care o cumpărăm, în condiţiile în care cea mai mare parte din venit se regăseşte în asigurarea hranei. Aceleaşi studii relevă şi faptul că cei care aruncă la gunoi mai mult de 10% din alimentele cumpărate le-au luat preponderent din supermarketuri”, spune senatorul giurgiuvean.

El afirmă și că, de-a lungul timpului, reprezentanţii mai multor instituţii şi ONG-uri au atras atenţia asupra acestei probleme, arătând că produsele agroalimentare aflate aproape de termenul de expirare a datei-limită de consum ar putea fi donate celor în nevoie, desigur în condiţii maxime de securitate sanitară şi fiscală.

 

Legea actuală nu prevede contravenții și sancțiuni

 

„După cum ştiţi, există o lege în acest sens, nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Însă, considerăm că Legea 217 în forma actuală este inaplicabilă, unele prevederi nefiind clare, precise şi fără echivoc, astfel, legea ar face mai mult rău decât bine. O să vă dau doar câteva exemple! În forma actuală a legii menţionate, se face referire la toţi operatorii din sectorul agroalimentar, neasigurându-se precizie şi claritate, având în vedere că în acest domeniu există operatori diverşi care nu au specific comun, cu  mari diferenţe referitoare la nivelul de producere a risipei.

Mai mult, legea prevede posibilitatea cumpărării produselor agroalimentare de către asociaţii şi fundaţii etc., la 3% din preţ şi vânzarea acestora la un preţ de 8 ori mai mare”, a mai declarat Bădălău, precizând că poate cel mai important aspect, în forma actuală a legii nu există prevederi clare referitoare la autorităţile care efectuează constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor.

 

Alimentele pot fi donate, dar doar cele aflate aproape de expirare

 

Parlamentarul explică faptul că modificările aduse Legii actuale vizează

obligaţii clare ce le revin operatorilor economici din sectorul agroalimentar: măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare,  de la producţie şi până la comercializare, măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limită de consum. De asemenea, modificările vizează transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consum uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limită de consum, către operatori receptori(înregistraţi al ANSVSA), cu asumarea întregii răspunderi privind siguranţa şi destinaţia alimentelor până la consumatorul final, prin obligaţia respectării prevederilor legale cu privire la condişiile de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, precum şi la etichetarea corespunzătoare.

Operatorilor  receptori le este interzisă comercializarea în orice mod a alimentelor către alţi operatori sau consumatorului final. De asemenea, modificările propuse de noi prevăd şi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei, pentru la microîntreprinderi, respectiv întreprinderi mari, în funcţie de gravitatea încălcării legii.

 

Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.