Senatorul Niculae Bădălău, prezent la Giurgiu: „Este extrem de greu să rezolvi toate inechităţile făcute de alţii. Uşor-uşor, însă, punem multe lucuri la punct”

Preşedintele executiv al PSD central, Niculae Bădălău, a vorbit, joi, 10 august, în conferinţă de presă, despre câteva dintre cele mai intens dezbătute subiecte la nivel naţional, desigur din sectorul economic.

Astfel, referitor la colectarea într-un cont separat a TVA, liderul social-democrat a subliniat că, indiferent de opoziţia unor firme, prin această măsură ar intra la buget circa 2-3 milioane de lei.

„Cel mai important este că nimeni nu va mai putea face evaziune fiscală cu fondurile provenite din TVA. Deducerile vor fi realizate în acelaşi mod şi tot în 3 zile. Deci, nu mai capitalizează firmele aceşti bani, ci vor fi într-un cont iar statul va asigura transparenţa şi în acest caz”, a subliniat Niculae Bădălău.

Presa centrală arată că Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de ordonanţă privind plata defalcată a TVA (split payment). Aceasta ar urma să fie aplicată din 1 octombrie şi prevede că toate companiile plătitoare de TVA trebuie să deschidă conturi separate pentru plata taxei, din care numai pot folosi bani decât cu acordul Fiscului.

 

„Firmele să îşi plătească datoriile! Aşa este normal”

 

Chiar dacă impozitul pe cifra de afaceri este un subiect relativ închis, la nivel naţional, Niculae Bădălău a dorit să amintească faptul că sunt 27 de bănci comerciale, în România, care nu plătesc impozit. „Nu avem probleme cu nicio firmă, străină sau românească, dar să îşi plătească impozitele în ţara în care îşi desfăşoară activitatea. Aşa este normal, să-şi achite datoriile”, a zis senatorul giurgiuvean.

Referitor la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Niculae Bădălău a spus că nu înţelege de ce se opune măsurii o parte a sindicatelor. „Toată lumea are de câştigat din asta. S-au făcut simulări, se va câştiga inclusiv la salariul net, nu va pierde nimeni nimic! În plus, terminăm cu munca la negru şi contribuţiile vor fi plătite aşa cum este normal”, a spus preşedintele executiv al PSD.

 

„Dacă va creşte preţul la pompă, nu va fi din cauza propunerii noastre!”

 

Întrebat, de asemenea, cum comentează creşterea preţului carburanţilor după ce Guvernul a propus majorarea accizelor la carburanţi, Niculae Bădălău a amintit că, în 2016, când acciza a fost scoasă, companiile petroliere nu au scăzut preţul.

„Am ajuns, atunci, ca preţ, undeva pe locul 6 în Uniunea Europeană. Eram, înainte de asta, pe locul 2 sau 3. Totuşi, când a scăzut acciza, companiile n-au scăzut preţul la carburanţi. În mod normal, nu ar trebui să crească preţul la pompă, acum. Dacă au făcut-o deja, nu este din cauza propunerii noastre de majorare a accizelor(…)Este extrem de greu să rezolvi toate inechităţile făcute de alţii. Uşor-uşor, însă, punem multe lucuri la punct ”, a mai spus Niculae Bădălău.

Pe acest subiect şi primul-ministru a făcut comentarii „tăioase”.

În 2016 acciza a fost scoasă şi nu a scăzut preţul. Companiile au demonstrat că nu prea au avut nici profit. Ia să vedem, dacă o punem la loc (acciza – n.r.) cresc? Eu cred că nu vor creşte. Totuşi perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam închis”, a declarat Mihai Tudose, recent, la o emisiune televizată.

 

 

Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.