Senatorul Niculae Bădălău: „Obiectivele României ca stat membru al NATO răspund intereselor naţionale ale ţării”

Senatorul giurgiuvean a făcut, marţi, 28 martie, o declaraţie politică în plenul Senatului, la împlinirea a 13 ani de când România a devenit membră oficial a NATO.

„Aderarea la aceasta alianţă de cooperare mutuală între statele membre, axată pe indivizibilitatea securităţii acestora, a început odată cu eliberarea României de sub comunism. Încă din 1990 s-au iniţiat relaţii diplomatice, iar trei ani mai târziu statul român îşi exprima oficial dorinţa de a se alătura acestui for. A fost nevoie de 14 ani de colaborare pentru ca România să fie acceptată în această Alianţă(…). Obiectivele României ca stat membru al NATO răspund intereselor naţionale ale ţării, promovând rolul NATO ca furnizor de stabilitate, contribuind la toate misiunile şi operaţiunile Alianţei, inclusiv la cele din afara spaţiului euro-atlantic şi  dezvoltând parteneriatele acestora cu UE şi ONU. Guvernul Grindeanu sprijină aceste demersuri prin măsuri concrete şi strategice ce pun în valoare această colaborare. Amintesc faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 6/2017, Legea bugetului de stat pe anul 2017, bugetul apărării pentru 2017 prevede, conform angajamentului asumat, alocarea a 2% din Produsul Intern Brut”, a declarat Bădălău.

Senatorul PSD a precizat că acest buget asigură un teren solid pentru accelerarea modernizării Armatei României, lucru observat şi de către Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, care a felicitat statul român pentru această realizare majoră.

„Ştim că trăim într-un mediu de securitate tensionat, iar apărarea graniţelor ţării contează şi devine din ce în ce mai importantă în ecuaţia de securitate naţională. De aceea, consolidarea participării României la procesele politice şi de planificare a apărării de la nivelul NATO, precum și  angajarea substanţială în dezvoltarea politicilor, proceselor şi proiectelor ce vizează dimensiunea apărării la nivelul UE trebuie să fie ţelurile noastre în politica de apărare. Totodată trebuie să sprijinim NATO în procesul de schimbare datorat tipurilor de ameninţări ce evoluează şi se modifică. Deşi catalogată în mod eronat ca „depăşită”, valoarea mutuală a acestei structuri nu trebuie a fi pusă sub îndoială”, a mai spus Niculae Bădălău.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.