Senatorul Niculae Bădălău: „Este necesar să asigurăm rapid facilităţi fiscale în domeniul muncii în agricultură!”

Senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău a făcut, recent, o declaraţie politică referitor la o propunere legislativă aflată în dezbatere, la Senat, cu privire la stimularea fermierilor pentru a angaja tineri.

Social-democratul a reamintit faptul că, una dintre principalele probleme reclamate de giurgiuveni, şi nu numai, este aceea a lipsei locurilor de muncă.

La Giurgiu, fenomenul este şi mai accentuat din păcate, deoarece investitorii sunt destul de puţini, deocamdată, dar poate mai ales pentru că, în ceea ce-i priveşte pe tineri, ei preferă fie să plece la lucru în Capitală sau în alte oraşe mari, fie în străinătate.

Tocmai de aceea, referindu-ne acum strict la tinerii cu dorinţă şi putere de muncă, prin Programul de Guvernare al PSD avem o serie măsuri care vin să stimuleze angajarea lor, unele aplicate deja, altele aflate în dezbatere, deci la stadiul de proiecte. În plus, în acest context, alături de mai mulţi colegi senatori şi deputaţi, sunt co-iniţiatorul unei propuneri legislative, aflate în dezbatere la Senat, privind aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară”, a declarat Bădălău.

El a prezentat câteva dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă acest sector de activitate, precum criza forţei de muncă din agricultură, fiscalitatea ridicată şi lipsa unui statut profesional clar definit al agricultorului.

În aceste condiţii, este necesar să asigurăm rapid facilităţi fiscale în domeniul muncii în agricultură. Acest fapt va duce atât la creşterea interesului angajatorului pentru a folosi forţă de muncă tânără şi calificată, cât şi la asigurarea cadrului de realizare a unui echilibru între producător şi cel care participă la procesul de producţie, fără creşterea costurilor aferente.

Propunerea legislativă privind aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară stabileşte că angajatorul este scutit de la plata tuturor obligaţiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale, în condiţiile angajării a minimum trei tineri cu vârsta sub 40 de ani, pentru o perioadă de cel puţin 1 an. Angajatorul, fiind degrevat de o sarcină fiscală importantă, va putea folosi fondurile rămase la încadrarea în muncă a altor persoane”, a mai declarat vicepreşedintele Senatului.

Niculae Bădălău a precizat şi că, în tot acest timp, se va ţine cont şi de găsirea unui instrument atractiv pentru ca tinerii să se reîntoarcă la sat, să-şi întemeieze acolo familia şi, deci, să lucreze în agricultură.

„Impactul programului asupra sectorului agricol va însemna în primul rând o creştere cu 8,21 % a forţei de muncă în agricultură. Mai exact, vorbim despre 8.000 de noi angajaţi, tineri cu vârsta sub 40 de ani. Impactul bugetar al programului este de circa 25 de milioane de euro anual, sursa fiind bugetul de stat”, a subliniat Bădălău.

Propunerea legislativă privind aprobarea Programului pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară a fost depusă pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.