Senatorul Niculae Bădălău: Certificarea produselor medicale inovative în străinătate, o mare problemă pentru cercetătorii români

Senatorul social-democrat giurgiuvean a făcut, recent, o declaraţie politică pe o temă sensibilă, şi a dat ca exemplu un investitor român care dezvoltă, în Giurgiu, o afacere teoretic de succes, dar care, din păcate, întâmpină greutăţi considerabile în a-şi concretiza investiţia care, paradoxal, este realizată inclusiv cu fonduri europene.

„Mai exact, în apropiere de Giurgiu există un Centru privat de Cercetare şi Servicii Inovative în Domeniul Biotehnologiilor Avansate. Acolo, sunt realizate cosmetice şi produse medicale pe bază de colagen natural, dar sunt efectuate şi cercetări în imunologie, virusologie sau bacteriologie.

Pentru că, de câţiva ani buni, certifcarea produselor medicale- inovatoare cel puţin- nu se mai face în România, specialiştii Centrului sunt nevoiţi să o obţină în străinătate. Numai că, de aici începe greul. Pe de-o parte, costurile sunt uriaşe, de ordinul zecilor de mii de euro pentru un singur produs. Din nefericire, obţinerea acelui marcaj CE devine şi mai greu de obţinut când pe piaţa din România există produse asemănătoare, importante din alte state membre, dar care costă de zeci de ori mai mult. Astfel, spitalele din România achiziţionează cu sume foarte mari diverse produse medicale străine, însă, în loc să reducem semnificativ costurile, cu propriile noastre produse, certificate calitativ şi la un preţ corect”, a declarat Niculae Bădălău.

Senatorul mai notează în declaraţia sa că, tot la Centrul din Giurgiu, o invenţie a unui imunolog ar putea fi patentată. Este vorba despre un remediu natural ce oferă imunitate împotriva a 26 de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.

„Iarăşi, dacă nu găsim, la modul general, calea pentru ca ai noştri să poată face lucruri bune pentru România, atunci nu am respecta o promisiune pe care noi toţi am făcut-o celor cărora le-am solicitat încredere.

Ştim că asemenea probleme sunt întâmpinate în multe domenii de activitate din ţara noastră şi îmi pun speranţa că vom găsi împreună calea pentru sprijinirea şi încurajarea investitorilor autohtoni. De altfel, şi acest lucru este o prioritate cuprinsă în Programul de Guvernare: trebuie să găsim soluţii eficiente pentru a-i ajuta pe investitorii din ţara noastră să-şi dezvolte afacerile la ei acasă”, mai spune Niculae Bădălău.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.