Scandalul continuă la Giurgiu: Dosare penale în cazul celor două tiribombe rupte în Bâlciul de Sfânta Maria

 

Doi tineri, de 15, respectiv 16 ani, dar şi o fetiţă, în vârstă de 6 ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce, în Bâlciu de Sfânta Maria, organizat la Giurgiu, două echipamente pentru agrement s-au rupt.

Mai întâi, vineri, 11 august, în timpul funcţionării, s-a rupt banca rotativă denumită „Free-Style” în care erau circa 15 tineri. Două zile mai târziu, o fetiţă a ajuns la spital cu piciorul rupt, după ce chinga unei trambuline pentru „bungee-jumpig” s-a desprins şi micuţa a căzut pe ciment, după ce s-a lovit mai întâi de trambulină.

Autorităţile giurgiuvene au demarat imediat, şi în primul caz, dar şi în cel de-al doilea, cercetări, fiind chiar deschise dosare penale.

Subprefect de Giurgiu, Fabian Ţârcă, declara luni, 14 august, că instituţia pe care o conduce a cerut încă din 9 august deconcentratelor să demareze controale în Bâlci.

 

Subprefectul susţine că instituţiile giurgiuvene au făcut controalele cerute

 

„Am avut o şedinţă cu cei de la Poliţie, Poliţia Locală, Direcţia Sanitar-Veterinară, Protecţia Consumatorului, Jandarmerie. Am stabilit ca fiecare să controleze toate societățile din Bâlci. Și așa s-a și întâmplat. Menționez că pentru acele comedii precum Free-Style este nevoie de autorizații ISCIR”, a spus Ţârcă.

Adică, este vorba despre un aviz dat după o verificare tehnică amănunţită pe care doar specialiştii Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat(ISCIR) o pot face. Ei au dat autorizaţia celor cu banca rotativă în mai 2017, lucru confirmat şi de comisarii Protecţiei Consumatorului Giurgiu.

„Reprezentanții instituțiilor noastre au fost la datorie. Protecția Consumatorului Giurgiu a luat măsurile de suspendare a activității firmelor, a dat amenzi iar aparatele respective nu mai funcționează!(…) În același timp, oamenii legii continuă cercetările și în dosarul Free-Style, dar și în cel de-al doilea caz”, mai spunea subprefectul Ţârcă.

Ulterior declaraţiilor sale, în presa locală au început „acuzaţiile”. Ba că Inspectoratul Teritorial de Muncă este de vină pentru ce s-a întâmplat, ba Protecţia Consumatorului Giurgiu şi aşa mai departe. Reprezentanţii ambelor instituţii au transmis comunicate de presă prin intermediul cărora au explicat că angajaţii lor ar fi făcut tot ce ţine, legal vorbind, de atribuţiile acestora.

Mai exact, inspectorii în muncă spun că nu s-au confruntat, practic, cu un accident de muncă, nefiind implicaţi angajaţi ai firmelor cu tiribombele. Deci, partea lor de control şi-ar fi făcut-o corespunzător.

La fel susţin şi reprezentanţii Protecţiei Consumatorului, care au şi luat măsuri drastice împotriva celor două societăţi.

Grav este că firma cu trambulina de „bungee-jumping” fusese amendată anterior incidentului cu fetiţa şi chiar li se interzisese să pună în funcţiune aparatele.

Revenind la Protecţia Consumatorului, ei au transmis că au competenţe de verificare a documentelor necesare pentru prestarea serviciilor de agrement, starea fizică a echipamentelor utilizate(examen vizual), cât şi modul de informare a consumatorilor privind avertizările, riscurile previzibile la utilizarea echipamentelor de agreement şi afişarea corectă, precisă şi lizibilă a tarifului pentru prestaţia efectuată, calitatea produselor alimentare utilizate la prestarea serviciilor de alimentaţie public, respectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor alimentare, informarea consumatorilor.

În ceea ce priveşte echipamentele pentru agrement, au fost verificate 26 de astfel de echipamente: carusele cu machete, caracatiţa, banca rotativă, maşinuţe cu tampon, piscină cu bile, trenuleţe, tobogane gonflabile, bungee-jumping etc., deţinute de 10 operatori economici. Toţi operatorii economici care deţineau echipamente pentru agrement acţionate electric, pneumatic, hidraulic sau mecanic deţineau autorizaţie de funcţionare şi rapoarte de inspecţie în termen, eliberate de autoritatea tehnică abilitată- ISCIR”, menţionează cei de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului(CJPC) Giurgiu.

Ei au prezentat şi abaterile găsite, dar precizează că verificarea vizuală nu putea depista defecţiunile tehnice descoperite ulterior, după căderea echipamentului.

 

Amendă de 20.000 de lei pentru „Free-Style”

 

„Conform declaraţiilor deţinătorului echipamentului pentru agrement- banca rotativă- în data de 11. 08, 2017, în jurul orei 23.00, în echipament se aflau cu aproximaţie 14-15 persoane. Aproape de sfârşitul cursei s-a auzit un zgomot puternic ce a produs modificarea poziţiei echipamentului(înclinare bruscă în partea stângă) şi căderea acestuia de la o înălţime de aproximativ 1 metru. Au fost trimise patru ambulanţe la faţa locului şi s-a constatat faptul că nu sunt persoane rănite care să necesite transportul acestora la Spitalul din Giurgiu sau la alte unităţi spitaliceşti. Având în vedere faptele descrise, deţinătorul echipamentului pentru agrement a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform prevederilor OG 21/1992 pentru prestarea serviciului de agrement periculos care ar putea afecta viaţa, sănătatea sau securitatea utilizatorilor echipamentului pentru agrement şi s-a emis decizie prin care s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării serviciului de agrement pentru instalaţia- bancă rotativă- până la remedierea deficienţelor. Din verificarea documentelor prezentate s-a constatat faptul că echipamentul a fost verificat de ISCIR în data de 31.05.2017 şi era însoţit de cartea tehnică eliberată de producător”, se arată în comunicatul CJPC Giurgiu.

 

Amendă de 30.000 de lei pentru trambulina „bungee-jumping”

 

Comisarii CJPC Giurgiu au oferit detalii despre incidentul din 13 august, dar şi despre sancţiunile aplicate în acelaşi comunicat de presă.

„Pentru prestarea serviciului de agrement periculos care putea afecta viaţa, sănătatea sau securitate utilizatorilor echipamentului pentru agrement, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă de 30.000 de lei şi s-a dispus sancţiunea complementară de închidere temporară a unităţii pe o perioadă de cel mult 6 luni, până la remedierea deficienţelor.

Menţionăm faptul că, înaintea producerii incidentului, deţinătorul echipamentului pentru agrement a fost sancţionat cu o amendă contravenţională în valoare de 2.000 de lei şi a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciului de agrement până la remedierea deficienţelor constatate, respectiv obţinerea certificatului de conformitate care atesta faptul că echipamentul pentru agrement este sigur şi nu pune în pericol integritatea fizică a utilizatorilor”, este menţionat în materialul de la Protecţia Consumatorului.

Comisarii giurgiuveni au fost „acuzaţi” că, după ce au decis suspendarea activităţii firmei cu trambulina bungee-jumping, n-ar fi anunţat poliţia în acest sens. Conducerea CJPC Giurgiu susţine că acest lucru nu ar fi unul stipulat în vreo lege şi dacă societatea nu se supune deciziei instituţiei abilitate o face „pe propria răspundere”.

Mai mult, cei de la Protecţia Consumatorului spun că ar fi înştiinţat Prefectura în timp util cu privire la toate deciziile luate în cazul firmelor cu probleme.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.