Scandal monstru în politica giurgiuveană: Primarul municipiului se leapădă de PSD, după ce judeţul îşi ia înapoi Zona Liberă

Marţi, 9 august 2016, va rămâne, cu siguranţă, în istoria politicii giurgiuvene drept ziua în care forţele politice s-au regrupat şi rearanjat aparent brusc, cu siguranţă spre surprinderea multor dintre giurgiuvenii care cu două luni în urmă au fost la urne. Spre suprinderea multora dintre aceia care au decis să dea puterea PSD, atât la municipiu, cât şi la judeţ.

 

 

Marţi, 9 august, în şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni votau în unanimitate ca Zona Liberă Giurgiu să revină la CJ, după 8 ani în care a fost în administrarea Consiliului Municipal.

Argumentele exprimate au fost atât de natură legală, respectiv o decizie a Curţii Constituţionale pe o speţă similară, cât şi de oportunitate. În acest al doilea caz, administratorul public al judeţului, Răzvan Cuc, a spus că doar Consiliul Judeţean ar avea posibilitatea să dezvolte Zona Liberă, prin proiecte europene, aşa cum îşi doresc giurgiuvenii.

Imediat după şedinţa de la judeţ, primarul municipiului, Nicolae Barbu, a organizat o conferinţă de presă. După ce a trecut în revistă întregul său parcurs politic din 2012 până în prezent, a subliniat că, imediat după ce a câştigat primul mandat de edil-şef, ar fi fost „tocat” de unii social-democraţi. Barbu a mai spus că singurul care l-a ajutat şi care a crezut în el ar fi fost liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cu care a şi avut o înţelegere, politic vorbind.

„Am stabilit că el nu se bagă peste municipiu, eu nu mă bag peste judeţ. Şi aşa a şi fost, până acum!”, a zis Barbu.

El a subliniat că tot scandalul ar fi pornit de la faptul că primarul a numit la conducerea Zonei Libere doi liberali, fără să se consulte cu cei din PSD.

„Indirect, cei doi au sprijinit partidul (…), m-au ajutat să câştig”, a menţionat Nicolae Barbu. Mai mult, primarul crede că trecerea Zonei Libere la judeţ ar fi o ambiţie a lui Răzvan Cuc, cel care, consideră Barbu, ar fi vrut această funcţie. „Eu i-am spus că îl aştept să revină, el a zis că rămâne secretar de stat la Transporturi, acum s-a răzgândit!”, a spus primarul.

Barbu l-a criticat şi pe actualul preşedinte al CJ Giurgiu, Marian Mina, spunând despre amândoi că nu ar fi „maturi politic”, i-a numit „cârlani” şi a declarat că, de fapt, şi Mina şi Cuc ar fi fost puşi să „scoată castanele fierbinţi pentru partid”.

„În aceste condiţii, eu nu voi mai susţine partidul care acţionează împotriva interesului cetăţeanului şi, dacă nu vor reveni la sentimente mai bune, nici candidaţii PSD la parlamentare nu-i voi mai susţine!”, a venit anunţul „bombă” al primarului Nicolae Barbu.

Tot el a lăsat să-i „scape” faptul că Zona Liberă alături de Apa Service (operatorul regional de apă-canal) ar fi „vaci de muls”, a mai declarat că un primar trebuie să se lupte pentru patrimoniu şi a anunţat că a cerut Prefecturii atacarea Hotărârii CJ (de preluare a ZL Giurgiu) în contencios-administrativ.

 

 

Conducerea Consiliului Judeţean susţine că este o dispută strict administrativă

 

O zi mai târziu, miercuri, 10 august, preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, şi administratorul public al judeţului, Răzvan Cuc, au venit în faţa presei giurgiuvene cu precizări pe acest subiect.

Ambii s-au declarat surprinşi, dezamăgiţi şi deranjaţi de afirmaţiile şi acuzaţiile primarului Barbu, dar au spus că această preluare a Zonei Libere este strict un act administrativ.

„Eu consider că este o dispută strict administrativă. Dacă domnul Barbu vrea să ducă această dispută în partea politică, ar trebui să o facă la partid, nu aici, nu la Primărie şi nu la Consiliul Judeţean”, a declarat Marian Mina.

Ca atare, cei doi au răspuns doar pe temele administrative legate de preluarea Zonei Libere de către CJ şi relatate de Barbu, refuzând să vorbească despre partea politică ridicată de edil.

În primul rând, Mina a amintit faptul că edilul de la municipiu i-a acuzat că vor să „îi fure” Zona Liberă.

De menţionat este că, până în 2003, Zona a fost în administrarea Ministerului Transporturilor, apoi a fost transferată la judeţ iar din 2008, conducerea CJ de atunci o dădea la municipiu, fapt unic în România.

„În 2008, prin Hotărâre a Consiliului Judeţean, s-a decis ca Zona să fie dată Consiliului Local în administrare cu titlu gratuit. În materia dreptului civil, orice e dat cu titlu gratuit, poate fi revocat. Unde e, totuşi, furtul, aici? Noi considerăm că putem administra mai bine Zona Liberă, că putem accesa fonduri europene pentru a o dezvolta! Domnul primar a avut la dispoziţie 4 ani s-o dezvolte şi nu a făcut-o. Ce l-a împiedicat? În acest timp, a tot încasat taxe şi impozite care vor fi încasate tot de municipiu şi dacă Zona trece la judeţ”, a declarat şeful CJ Giurgiu.

El i-a mai atras atenţia primarului că patrimoniul de care vorbeşte nu este nici al Consiliului Local, nici al Consiliului Judeţean, ci al unei societăţi, respectiv SC Zona Liberă Giurgiu SA.

„Toate contractele semnate rămân în vigoare, nu pierde nimeni niciun proiect european. Îl mai întreb pe domnul Barbu dacă, în 2008, când a fost luată Zona de la judeţ, s-a reziliat vreun contract? Niciunul! Şi vreau să vă mai întreb pe fiecare dintre dumneavoastră, ca simpli cetăţeni: cu ce v-a ajutat pe dumneavoastră, pe familiile dumneavoastră, faptul că Zona a fost la Consiliul Local sau Judeţean? Aţi beneficiat de ceva anume? Eu cred că la domnul primar este strict o chestiune de orgoliu iar orgoliul chiar nu-şi are rostul în proiectele de dezvoltare ale municipiului şi judeţului!”, a precizat Marian Mina.

 

 

Răzvan Cuc: Acum nu mai facem campanie electorală, ci administraţie!

 

Şi administratorul public al judeţului, fost director al Zonei Libere Giurgiu timp de 2 ani şi jumătate, Răzvan Cuc, a desfiinţat, punctual, mai multe aspecte ridicate de Barbu în sprijinul dorinţei sale ca Zona să rămână la municipiu.

„Domnul primar a spus că datorită Consiliului Local, Zona Liberă a ajuns pe profit. Dacă este meritul cuiva acesta se datorează unei echipe, a celei de la Zonă. Apoi, într-adevăr, în 2015, a fost înregistrat un profit de 298%, însă cifra nu este neapărat reală. În sensul în care, în Zona Liberă activează şi firme în insolvenţă. Facturile se contabilizează ca profit, dar nu sunt şi încasările aferente”, a spus Cuc.

De asemenea, fostul manager al Zonei Libere a menţionat că nu-şi doreşte să intre în vreo dispută cu Barbu, dar consideră că giurgiuvenii trebuie să cunoască adevărul. „Domnul primar a spus că s-a dus să vorbească la Ministerul Economiei pentru transformarea Zonei în Parc Industrial. Ministerul ce se ocupă de dosarul acesta este al… Dezvoltării. Acolo am mers eu. Apoi, domnul Barbu a zis că în Zona Liberă sunt 130 de firme. Sunt doar 103, aşa arată un document oficial din 29.07. 2016… Vedeţi? Eu cred că trebuie să ne preocupe mai degrabă să venim rapid cu proiecte, nu să rămânem la teorie. Acum nu facem campanie, ci administraţie!”, a mai declarat Cuc.

În plus, el a spus presei locale că acest „transfer” nu ar afecta în vreun fel nici creditele ori proiectele în derulare, nici firmele, ci că ar fi exclusiv o măsură pozitivă pentru Zona Liberă. Aceasta, mai cu seamă în perspectiva transformării unei părţi în Parc Industrial.

„Ideea e nu să ne batem între noi, ci să facem ceva pentru Giurgiu! M-au deranjat foarte mult afirmaţiile domnului primar. Dar vreau să îi reamintesc şi am martori, când vinerea trecută, după şedinţa de la Primărie, s-a urcat pe scări spre biroul dumnealui şi mi-a strigat: pentru mine, Zona Liberă este o problemă de orgoliu!”, a afirmat Răzvan Cuc.

Cătălina Sfetcuzona-libera-giurgiu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.