„Sănătatea este nepreţuită”- Programul PSD, prezentat de medicul giurgiuvean Elena Dinu

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Elena Dinu, a prezentat joi, 10 noiembrie, în conferinţă de presă, toate măsurile prinse în Programul lansat recent de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Creşterea nivelului de trai în România nu înseamnă numai venituri mai mari, ci şi asigurarea accesului copiilor la educaţie de top şi înseamnă accesul tuturor românilor la un sistem de sănătate performant, înseamnă transformarea per ansamblu a României. Din păcate, în fiecare an, medici specialişti părăsesc România. Pentru că, într-adevăr, şcoala românească de medicină este foarte apreciată. Ne dorim ca, totuşi, aceşti medici să rămână şi să lucreze în spitalele noastre”, a declarat Elena Dinu.

Mai apoi, a prezentat fiecare capitol în parte, cu subcapitolele aferente, prinse în programul menţionat.

Astfel, printre altele, social-democraţii îşi doresc ca pacientul să fie prima prioritate a reformei din Sănătate iar pentru aceasta vor ca întreg sistemul să fie în slujba pacientului, de la Minister, casele de asigurări şi până la medicii din spitale.

În Programul PSD pentru Sănătate, se propune reluarea mai multor Programe Naţionale, precum cel pentru vindecarea bolnavilor de Hepatită C, dar şi anularea creşterii preţurilor la medicamente, dezvoltarea companiei Unifarm, ieftinirea medicamentelor inovative.

„La capitolul denumit „Acces la medicamente pentru toţi pacienţii” prima măsură vizează asigurarea a câte unui medicament gratuit pentru fiecare boală.

Astfel, fiecare pacient va avea la dispoziţie un medicament gratui pentru afecţiunea sa. Aceste medicamente compensate 100% vor fi în plus faţă de medicamentele gratuite asigurate prin programele naţionale de sănătate.

Actualizarea frecventă a listei medicamentelor compensate. În alte state din Europa, protocoalele de includere în lista de compensate durează 60 de zile, în România durează între 1 şi 2 ani. Propunem, astfel, ca protocolul de aprobare a noilor medicamente să fie realizat în maximum 90 de zile. Aceasta, pentru a asigura un acces mai rapid al pacienţilor la noile medicamente apărute pe piaţă.

PSD propune şi asigurarea medicamentelor pentru TOŢI pacienţii din programele naţionale. Aşa cum este ştiut, în acest moment programele naţionale sunt plafonate iar regula este „primul venit, primul servit”. Noi propunem un acces egal în aceste cazuri, pentru că nu pot fi puse plafoane bugetare pentru dreptul la viaţă! În acest sens, considerăm necesară introducerea contractelor pentru programele naţionale de tip: cost-volum-rezultat.

Şi, tot la acest capitol, susţinem un alcătuirea unui buget multianual pentru vaccinurile incluse în planul naţional, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest mod, vom preveni epuizarea stocurilor, vom asigura vaccinarea la timp şi, astfel, prevenirea îmbolnăvirilor. Totodată, în Programul PSD pentru Sănătate arătăm că trebuie repornită producţia de vaccinuri şi dezvoltarea Institutului Cantacuzino- pentru asigurarea independenţei în domeniul producţiei vaccinurilor”, spune Dinu.

Alte propuneri vizează construirea Spitalului Republican „Carol Davila” şi a opt unităţi sanitare regionale, dar şi reabilitarea, modernizarea şi dotarea spitalelor judeţene existente.

PSD mai propune şi finanţarea integrală a programelor naţionale, un program de screening pentru depistarea bolilor cu impact mare asupra sănătăţii publice, programe profilactice pentru copii, dar şi creşterea veniturilor personalului medical, sprijin pentru amenajarea cabinetelor medicale, crearea unor centre de telemedicină şi, desigur, creşterea bugetului pentru sănătate.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.