Românul care şi-a propus să străbată înotând Dunărea de la izvor până la Sulina a ajuns şi la Giurgiu

Avram Iancu este bibliotecarul din Petroșani care, din 20 iunie, înoată zilnic în încercarea sa de a străbate Dunărea de la izvor până la Sulina. Temerarul a ajuns în Portul Giurgiu sâmbătă, 2 septembrie, în jurul orei 19.00 şi a fost primit de zeci de giurgiuveni care l-au aplaudat şi l-au încurajat continuu.

Iancu a fost întâmpinat şi de reprezentanţii autorităţilor locale care i-au oferit daruri şi i-au mulţumit pentru ceea ce realizează, pentru că ne face pe toţi să dim mândri că suntem români.

Sâmbătă, Avram Iancu a înotat peste 40 de kilometri, dar după ce a urcat pe pontonul Căpităniei din Portul Giurgiu a acceptat să stea de vorbă cu cei care l-au primit cu bucurie şi respect, dar şi cu mult entuziasm.

„Bine ai venit la Giurgiu! Te primesc în numele tuturor locuitorilor din Giurgiu, în calitate de primar, dar şi în calitate calitate de vicepreşedinte al Consiliului Oraşelor Riverane Dunării. Prin această acţiune ne faci să ne simţim mândri, mai ales că noi, comunităţile de la Dunăre, mereu spunem că acest fluviu nu ne-a despărţit, ci ne-a unit”, i-a spus lui Avram Iancu primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

„Vă mulţumesc foarte mult pentru primirea aceasta deosebit de călduroasă, mai ales că, ştiţi, în apă este destul de frig şi o asemenea căldură este benefică. Am ajuns la acest oraş dunărean foarte important, Giurgiu, este un lucru important pentru mine că am ajuns aici, dar mai important este faptul că acest efort supraomenesc pe care îl fac degajă o emoţie, astfel încât se concretizează în dorinţa dumneavoastră de a fi alături de mine. Fapt pentru care vă mulţumesc! Totodată, în acest context, constat că o eventuală victorie finală nu va fi doar o performanţă personală, ci una comună, a noastră a tuturor, a românilor, a umanităţii. Sper eu să reuşesc să duc la final această premieră mondială”, le-a spus giurgiuvenilor Avram Iancu.

Astfel, bibliotecarul, care reușea pe 30 august 2016 să traverseze înot Canalul Mânecii în aproape 18 ore, și-a propus pentru 2017 un obiectiv și mai ambițios: să fie primul din lume care parcurge toată lungimea Dunării numai în slip, fără protecție termică (costumul de neopren).

De când a sărit în fântâna Donauquelle, locul care marchează izvorul Dunării, Avram Iancu a înotat zilnic distanțe între 18-53 de kilometri, trecând prin șase din cele 10 țări riverane (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia) și prin cele patru capitale (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad).

De la Giurgiu urmează alți 490 km de kilometri din totalul de 2.860 și alte patru țări – România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.