Restaurarea Mănăstirii Comana, gata după 6 ani de la debutul proiectului

Au fost restaurate corpurile de clădire din ansamblul Mănăstirii Comana, au fost executate lucrări de conservare şi punere în valoare a monumentului istoric, dar şi lucrări la instalaţiile electrice, sanitare, la sistemul de ventilaţie, a fost construit un punct de informare, dar, de asemenea, au fost executate şi lucrări de amenajări exterioare.

Toate acestea, cu fonduri europene obţinute de către Consiliul Judeţean Giurgiu printr-un proiect depus încă de acum două mandate, adică din anul 2010.

Luni, 17 octombrie, a avut loc la sediul CJ Giurgiu o conferinţă de presă prin intermediul căreia a fost anunţată finalizate investiţiile la unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ.

La întâlnirea cu presa locală au venit cei din echipa de proiect, şeful CJ, Marian Mina, stareţul Mănăstirii, preotul Mihai Muscariu, dar şi doi dintre reprezentanţii firmei care a executat lucrările.

Mina a dorit, mai întâi, să spună că meritul pentru încheierea proiectului, ce are o valoare de peste 30 de milioane de euro, aparţine exclusiv celor din echipa de proiect. „Este doar meritul lor, nu este nici al meu şi nici al predecesorului meu. Sunt bucuros că acest proiect atât de important a fost finalizat şi sunt convins că efectele ulterioare se vor vedea inclusiv în numărul turiştilor care vor merge la Comana, a spus preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

Obiectivele generale, specifice, dar şi alte date tehnice ale proiectului denumit „Restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a monumentului istoric Mănăstirea Comana şi modernizarea infrastructurii conexe” au fost prezentate de către director adjunct în cadrul CJ Giurgiu, Miruna Eftimiu.

Ea a spus, printre altele, că implementarea proiectului, alături de promovarea potenţialului turistic, cultural, memorialisti, va avea un aport financiar la dezvoltarea economică a zonei.

La rândul său, stareţul Mănăstirii a mulţumit pentru preocuparea autorităţilor giurgiuvene faţă de lăcaşul de cult, „un obiectiv atât de important, restaurat acum şi deci reaşezat cu mândrie pe traiectoria culturii noastre”.

Mihai Muscariu a reamintit faptul că anul acesta se împlinesc 555 de ani de atestare documentară a Mănăstirii şi a spus că, dincolo de reabilitarea clădirilor, au mai fost amenajate şi un muzeu, dar şi un Mausoleu. Acolo, vor fi expuse artefacte neolitice, respectiv oseminte ale ostaşilor căzuţi în luptă, în Primul Război Mondial. Toate acestea au fost descoperite în urma săpăturilor realizate în incinta Mănăstirii Comana, în cadrul acestui proiect.

„Mulţumim echipei de proiect, domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru că au ostenit ca noi să avem rezultate bune ale unui proiect la fel de bun”, a mai spus părintele Muscariu.

 

Text şi foto: Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.