Prundu-Comana-Colibaşi, împreună pentru dezvoltarea localităţilor

Asocierea mai multor comune pentru obţinerea unor punctaje superioare în câştigarea proiectelor europene funcţionează şi în judeţul Giurgiu. De-a lungul vremii, autorităţi locale din mai multe comune s-au unit în grupuri de acţiune locală(GAL) şi au avut succes în acest sens.

Unul dintre GAL-urile cu rezultate notabile este şi cel al comunelor Prundu şi Comana. În vechiul exerciţiu financiar, au reuşit să acceseze aproape 3 milioane de euro, bani folosiţi în 16 proiecte ambiţioase, unele de infrastructură rutieră, dar fondurile au mers şi la modernizarea şcolilor sau la înfiinţarea unor cabinete medicale ori modernizarea iluminatului public. GAL-ul îşi continuă activitatea şi în noul exerciţiu financiar iar celor două unităţi administrativ-teritoriale li s-a alăturat şi Primăria Colibaşi.

Din păcate, însă, pentru că a fost modificată modalitatea de calcul, banii sunt mai puţini acum decât cei din „mandatul” anterior.

Vineri, 31 martie, la Prundu a avut loc o şedinţă de lansare şi de promovare a noului, dar mai ales extinsului Grup de Acţiune Locală.

„Modalitatea de calcul a distribuirii sumelor este una diferită şi dezavantajoasă, din păcate, pentru Grupul nostru. Adică, s-a ţinut cont de raza administrativ-teritorială şi de numărul de locuitori. Astfel, în acest nou exerciţiu financiar, avem disponibil doar un milion de euro”, a anunţat primarul din Prundu, Cătălin Corbea, subliniind faptul că peste 700.000 de euro vor fi folosiţi în investiţii propriu-zise.

 „Am avut o discuţie cu ai mei colegi primari şi am stabilit ca, pe prima perioadă de implementare, să lansăm sesiuni pentru sectorul public şi apoi pentru cel privat. Există foarte multe posibilităţi pentru societăţile private de a obţine fonduri europene pe programele mari şi ar fi păcat ca, din puţinii bani pe care îi avem acum la dispoziţie, să venim cu proiecte care să se suprapună pe componente naţionale”, a mai spus Corbea.

Fiecare dintre cele trei comune din GAL îşi va prioritiza proiectele şi în funcţie de ce le va aproba Guvernul pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Este foarte important să valorificăm banii primiţi, chiar dacă nu sunt foarte mulţi şi am speranţă că la o primă relocare vom primi sume suplimentare. Le urez succes tuturor colegilor mei din GAL şi îmi doresc să fi validate toate proiectele depuse”, a mai spus preşedintele GAL Prundu-Comana, Cătălin Corbea.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.