Proiecte europene pentru Giurgiu şi Ruse

Tradiţia cooperării între autorităţile judeţene giurgiuvene şi cele din districtul Ruse continuă. Consiliul Judeţean Giurgiu şi diferite unităţi administrativ-teritoriale din zona menţionată au pregătit pentru depunere noi proiecte, pe Programul Interreg V-A România-Bulgaria 2014-2020, pe mai multe domenii.

Astfel, în şedinţa extraordinară a CJ Giurgiu, miercuri, 11 octombrie, pe ordinea de zi, dar şi pe suplimentară, au fost mai multe proiecte referitoare la viitoarele posibile investiţii cu fonduri europene.

Director în cadrul CJ Giurgiu Nicu Mardale a explicat că au fost pregătite şase proiecte pe Interreg, respectiv realizarea Centrului Socio-Cultural Comana, proiectul denumit „Investiții pentru siguranța rutieră și îmbunătățirea conectivității între municipalitatea Ruse și județul Giurgiu la rețeaua de transport TEN-T”,  cel denumit „Coordonare, acces şi forţe comune pentru o regiune mai sigură”, proiectul „Parteneriate pentru prevenirea dezastrelor pentru o regiune sigură”( în parteneriat cu Crucea Roșie Giurgiu, cea din Ruse, Universitatea și Clusterul de Business și Inovație din Ruse), dar și proiectele privind reabilitarea și modernizarea DJ 601 și DJ 412 A.

„Trei dintre acestea sunt pe Axa I, infrastructură de transport, unul este pe O regiune verde și aici avem Centrul Socio-Cultural de la Comana și alte două proiecte sunt pe O regiune sigură, proiect prin intermediul căruia dorim noi dotări pentru ISU Giurgiu. La acest moment, trebuie să aprobăm mai întâi documentațiile tehnico-economice aferente ce vor fi depuse ca anexe la cererea de finanțare”, a spus Mardale.

Consilierii județeni au dezbătut și votat mai întâi proiectele de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici și apoi, suplimentar, proiectele în ansamblu.

 

Dotări pentru ISU şi Direcţia de Transport

 

Proiectul denumit Coordonare, acces şi forţe comune pentru o regiune mai sigură(CAF) este realizat în parteneriat cu municipalitate Slivo Pole din Bulgaria.

Potrivit expunerii de motive din proiectul de hotărâre adoptat pe 11 octombrie, proiectul CAF are ca beneficiari direcţi: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu şi Direcţia Judeţeană de Transport şi intenţionează să sprijine autorităţile locale cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă în activitatea de prevenire şi răspuns în caz de incendii de pădure şi inundaţii.

„Vor fi achiziţionate patru vehicule de intervenţie rutieră de mare capacitate, pentru asigurarea accesibilităţii drumurilor judeţene de către DJT Giurgiu, în colaborare cu ISU Giurgiu şi mai multe kituri de comandă- un kit conţine două corturi militare, două paturi pliante, pături, saci de dormit, mese şi scaune pliante, termosuri, lanterne şi rucsaci, dar şi o altă variantă de kit: rucsac, sac de dormit, radio, lanternă, trusă de prim ajutor, echipament de protecţie individuală, fluier, pentru auto-asistenţa populaţiei. ISU Giurgiu le va distribui unităţilor proprii din judeţul Giurgiu şi le va aloca în funcţie de hărţile de risc. Planul de acţiune va conţine, de asemenea, cel puţin o revizuire a hărţilor de risc pentru cele două regiuni, dar vor fi efectuate şi simulări comune pentru deprinderea unor comportamente adecvate ale populaţiei civile şi autorităţilor în situaţii de urgenţă”, se mai arată în proiectul de hotărâre menţionat.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 1 milion de euro.

 

Indicatoare rutiere, aparate Radar şi etiloteste, cumpărate de CJ Giurgiu

 

„Investiții pentru siguranța rutieră și îmbunătățirea conectivității între municipalitatea Ruse și județul Giurgiu la rețeaua de transport TEN-T”, al doilea proiect româno-bulgar votat de către aleşii judeţeni are o valoare de 9,5 milioane de euro. Din această sumă, 2,5 milioane de euro ar reveni Consiliului Judeţean Girugiu

Obiectivele acestuia vor urmări realizarea următoarelor activităţi: municipalitatea Ruse va moderniza un drum şi va desfăşura campanii de conştientizare privind siguranţa traficului rutier în regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse, iar Consiliul Judeţean Giurgiu va achiziţiona echipamente pentru îmbunătăţirea securităţii şi accesibilităţii traficului în judeţul Giurgiu. Mai exact, vor fi cumpărate aparate etilotest, calculatoare pentru campaniile de educaţie privind traficul, videoproiector, maşină dotată cu etilotest şi aparat Radar, indicatoare, semafoare, panouri led pentru Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, precum şi dotarea Direcţiei Judeţene de Transport Giurgiu cu echipamente necesare executării lucrărilor curente şi periodice de întreţinere a drumurilor judeţene.

În plus, va fi elaborată o Strategie comună de creştere a siguranţei traficului rutier în regiunea transfrontalieră Giurgiu-Ruse.

 

Cătălina Sfetcu

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.