Proiecte de miliarde, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la Giurgiu

8.000 de miliarde de lei vechi vor ajunge în Giurgiu, de la bugetul naţional, pentru a finanţa proiecte depuse de primarii giurgiuveni. Cel puţin aşa arată simularea făcută de reprezentanţii de la judeţ, în aşteptarea selectării făcute de Ministerul Dezvoltării. Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, a spus, joi, 8 iunie, în conferinţă de presă, că cele mai multe fonduri vor fi folosite pentru reabilitări, modernizări şi dotări de grădiniţe, şcoli, licee, dar şi pentru dispensare. Concomitent, autorităţile judeţene fac front comun cu primarii pentru dezvoltarea localităţilor şi cu fonduri europene.

Mina a făcut, însă, şi un foarte scurt bilanţ al activităţii sale şi a echipei sale, la 1 an de la preluarea CJ Giurgiu.

„Într-o conferinţă de presă pe care o voi susţine la Consiliul Judeţean, vă voi prezenta un bilanţ complet al activităţii mele şi echipei mele din anul ce s-a scurs. Acum doresc să spun doar că, atunci când am preluat conducerea Consiliului Judeţean, nu toate lucrurile găsite au fost corecte, eficiente, dar, după o perioadă de acomodare, am apreciat disponibilitatea tuturor colegilor mei. Astfel, am reuşit să deblocăm multe proiecte care stagnau de ani buni, am reuşit, de asemenea, să demarăm foarte multe proiecte noi, unele cu fonduri europene, altele cu fonduri de la bugetul judeţului. În plus, avem şi foarte multe proiecte europene pregătite sau depuse şi îmi doresc să le câştigăm pe toate”, a spus Marian Mina.

Preşedintele CJ Giurgiu a făcut referire la cele trei mari proiecte europene pentru tot atâtea drumuri. „Pentru DJ 504 a fost deja desemnat câştigătorul licitaţiei, suntem în perioada în care aşteptăm eventuale contestaţii. Proiectul pentru DJ 603 a fost urcat pe SEAP iar 411 este în procedură. O colaborare foarte bună am, bineînţeles, şi cu toţi primarii giurgiuveni”, a subliniat şeful de la judeţ.

În acelaşi timp, revenind la PNDL, senatorul Niculae Bădălău a transmis, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că în total, pe cele două etape ale programului menţionat, judeţului Giurgiu i-au revenit circa 20.000 de miliarde de lei vechi.

 „Din cele 8.000 de anul acesta, cele mai multe fonduri vor merge, aşa cum spunea şi domnul Mina, către şcoli, grădiniţe, creşe, dar şi dispensare medicale. Avem proiecte mari pe unităţi de învăţământ de exemplu la Vedea, Călugăreni, Hotarele şi nu numai”, a spus Niculae Bădălău.

Pe de altă parte, întrebat fiind cum comentează faptul că, anul acesta, bugetul alocat de la cel naţional judeţului Giurgiu nu ne-a avantajat, senatorul giurgiuvean a explicat că sumele au fost calculate în baza formulei vechi ce nu ne avantajează.

„Anul viitor, va fi mult mai bine, sunt convins. Oricum, este extrem de plăcut, cu ghilimele de rigoare, să vedem că, după doar 5 luni de guvernare, lumea cere de la noi să facem tot ce n-au făcut alţii în atâţia ani! Eu cred că lucrurile se mişcă, în toate domeniile. Dacă luăm ca exemplu chiar judeţul Giurgiu, în mandatele trecute ale liberalilor, din cauza greşelilor lor, dăm acum bani europeni înapoi. Şi cu depozitul ecologic, ştiţi, avem probleme mari, corecţii după modul în care a fost implementat proiectul şi sper să nu dăm şi aici banii înapoi. Şi exemplele pot continua. Noi venim acum şi, în afară de faptul că trebuie să îndreptăm greşelile altora, vrem să facem şi lucruri noi, proiecte bune, dar lucrurile bune se fac părinteşte, dacă vreţi”, a declarat Niculae Bădălău.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.