„Parcul fotovoltaic” de la Gostinu, un teren plin cu… vaci şi lucernă

Giurgiu ar fi trebuit să aibă, încă din 2011 de când s-a semnat un contract în acest sens, unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din această zonă a Europei. În perioada menţionată, Consiliul Judeţean Giurgiu aproba asocierea cu firma Sun Garden Colibaşi în vederea exploatării „eficiente” a terenului în suprafaţă de peste 300 de hectare iar valoarea investiţiei s-ar fi ridicat la circa 300 de milioane de euro.

7 ani mai târziu, nu s-a petrecut nicio minune în zona respectivă. Consilierii judeţeni giurgiuveni au aprobat, într-o recentă şedinţă, rezilierea contractului cu Sun Garden iar în presa locală s-a speculat faptul că actualul şef al CJ Giurgiu ar „stopa investiţia”.

Despre acest subiect, Marian Mina a comentat la ultima întâlnire cu presa locală şi a spus că decizia de reziliere a contractului a venit în urma unor măsuri impuse de alte autorităţi.

„O să vă arăt o decizie a Curţii de Conturi de acum două luni, în care se face recomandarea să reziliem acel contract. Este vorba de contractul de asociere în participaţiune numărul 241 din 2011 încheiat între CJ în calitate de asociat şi Sun Garden Colibaşi. Recomandarea Curţii de Conturi este să reziliem acel contract. În urma măsurilor pe care cei de la Curtea de Conturi ne-au spus să le luăm, ne-am deplasat în teren şi am constatat că oamenii au dreptate. Am intrat în şedinţă de CJ, am constituit o comisie care să constate ce spun eu şi o să merg mai departe şi o să vă spun că Sun Garden a închiriat o parte din acel teren fără acordul nostru”, a afirmat Mina.

De asemenea, el a spus că, în urma vizitei în teren, în zona unde ar fi trebui să fie instalate panouri fotovoltaice au fost găsite vaci. 

„Am fost acolo, am făcut fotografii şi dacă îmi arătaţi şi mie un panou fotovoltaic aici, eu îmi cer scuze public. Am găsit vaci, lucernă unde trebuia să fie panouri fotovoltaice, sunt fotografii inclusiv cu angajaţii de la Sun Garden pe acel teren, dar dacă îmi arătaţi un singur panou fotovoltaic eu îl mănânc şi îmi cer scuze public şi las poporul american să facă investiţii şi mai mari pe raza judeţului Giurgiu. Nu ştiu dacă e ceva tendenţios din ce aţi văzut aici. Încurajez relaţiile româno-americane, dar investiţia aceea a fost făcută doar în buzunarul firmei respective şi am văzut că e un român autentic acolo”, a mai declarat Marian Mina.

Preşedintele CJ Giurgiu a subliniat că aceeaşi firmă ce trebuia să instaleze panouri fotovoltaice ar avea şi restanţe de achitat către CJ şi, mai mult decât atât, există şi o adresă de la APIA prin care în comuna Prundu o altă firmă încasează subvenţie.

„Şi mai am aici o adresă de la APIA prin care în comuna Prundu se încasează subvenţie, văd că scrie, o firmă SC American Solutions, deci americanii iau bani de la noi, nu invers, şi în comuna Băneasa la fel, deci se ia subvenţie de la APIA pe terenurile acelea. Nu ştiu dacă pe panouri fotovoltaice permite legislaţia să luăm subvenţii‘, a încheiat Marian Mina.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.