Noua echipă de conducere de la CJ Giurgiu a început treaba şi la ADI-uri

În fapt, ecucste vorba despre o analiză amănunţită a activităţii desfăşurate în cadrul celor trei Asociaţii de Dezvoltare Comunitară (ADI) din Giurgiu, respectiv, „Iluminat Public Eficient”, „Sănătate asigurată prin apă curată” şi „Management eficient pentru un judeţ curat”.

Despre primele rezultate obţinute a vorbit în conferinţă de presă, vineri, 19 august, preşedintele celor trei ADI-uri, administratorul public al judeţului, Răzvan Cuc.

 

 

„Trebuie să formăm echipe eficiente la Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară Giurgiu. Eu cred că rolul celor trei ADI-uri nu a fost bine implementat, astfel încât, în acest moment, sunt mari sincope şi trebuie să găsim soluţii atât pentru a nu pierde fondurile europene accesate, cât şi pentru câştigarea de noi proiecte”, a declarat Răzvan Cuc.

Pentru început, a spus că îşi doreşte extinderea activităţii ADI-ului pentru iluminat public, deoarece, până acum, principalul „atribut” a fost acela al achiziţionării de pe bursa de mărfuri a serviciilor de energie electrică pentru unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.

„I-am rugat pe cei din aparatul tehnic să se canalizeze pe identificarea proiectelor europene pe care le-am putea întocmi. Trebuie avut în vedere faptul că se deschide o nouă axă pe POR (Programul Operaţional Regional) şi trebuie să vedem dacă suntem eligibili. Mai sunt şi alte tipuri de fonduri ce ar putea fi accesate, avem destul de mult de lucru, dar sunt convins că, având acolo oameni competenţi, vom avea succes!”, a declarat Răzvan Cuc.

 

 

Depozitul ecologic de la Frăteşti ar putea deveni funcţional curând

 

Un proiect european de zeci de milioane de euro, blocat de mai bine de patru ani.

Depozitul de la Frăteşti, un obiectiv „impus” prin reglementările europene în domeniul managementului deşeurilor, ar putea deveni, însă, funcţional, dar numai după remedierea deteriorărilor bunurilor, apărute în timp.

Răzvan Cuc a menţionat, astfel, că şi la ADI-ul pentru deşeuri au fost identificate sincope în activitate, în primul rând din pricina marelui proiect.

„Operatorul care a câştigat procesul doreşte preluarea amplasamentului cât mai curând, dar nu deteriorat, ci aşa cum l-a licitat acum patru ani. Trebuie să facem acest lucru cât mai repede, deoarece avem o promisiune făcută în acest sens chiar către reprezentanţii Comisiei Europene, veniţi de curând în vizită la obiectivul menţionat. Ne dorim ca până la jumătatea lui octombrie, începutul lui noiembrie să putem da amplasamentul operatorului”, a subliniat Cuc.

Pe de altă parte, el a criticat modul în care fosta conducere a CJ, dar şi a ADI-ului a realizat documentaţiile pentru atribuirea zonelor de colectare a deşeurilor, subliniind că în nicio privinţă n-ar fi fost consultaţi primarii.

 

 

Masterplanul pentru apă-canal, în pericol de a nu fi îndeplinit?

 

Cele mai multe probleme, însă, au fost descoperite la ADI-ul „Sănătate asigurată prin apă curată”.

Aici intră şi un conflict – nu neapărat nou – între Primăria Giurgiu şi Asociaţie, plus Consiliul Judeţean. În sensul în care cei de la ADI doresc extinderea structurii pentru a putea accesa fonduri europene ca să fie introduse sisteme de apă-canal în tot judeţul. În acelaşi timp, edilul de la municipiu nu este de acord cu această măsură şi susţine că preluarea de către operatorul regional Apa Service a sistemelor din judeţ ar însemna o creştere a preţului la apă pentru locuitorii urbei.

La rându-i, Răzvan Cuc a declarat, pe 19 august, că Apa Service ar trebui să fie în subordinea ADI-ului de apă, a adus documente drept dovadă în acest sens şi a spus şi că aşa ar fi, oricum, în aproape toată ţara.

„Noi avem de implementat proiecte în valoare de 92 de milioane de euro şi nu putem fără operatorul regional şi nici fără o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară. Ei spun că gestionează doar municipiul, dar noi vrem să dezvoltăm întreg judeţul! Primarii din ADI sunt nemulţumiţi pentru că nu li se preiau sistemele. Conform aceloraşi norme, nu mai poate fi făcut un alt ADI pe aceeaşi speţă, în judeţ, ci actualul poate doar să fie extins. De asemenea, nici un alt operator regional nu mai putem contracta”, a subliniat Răzvan Cuc.

Problema este, oricum, aceea că, în prezent, extinderea ADI cu încă vreo 20 de unităţi administrativ-teritoriale este blocată printr-o acţiune în instanţă depusă de Primăria Giurgiu.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.