Noua conducere a CJ Giurgiu vrea să ştie cum au fost cheltuiţi banii la Protecţia Copilului în ultimii 2 ani

În acest sens, a fost propus spre aprobare, joi, 29 septembrie, în şedinţă extraordinară, un proiect de hotărâre privind contractarea unui consultant pentru o expertiză asupra legalităţii şi oportunitării cheltuielilor la Consiliul Judeţean, respectiv la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Giurgiu, cheltuieli realizate între anii 2014-2016.

Directorul juridic al CJ Giurgiu, Lavinia Crişu, a spus, în plen, că această analiză se impune, mai ales la Protecţia Copilului unde, a zis ea, sunt cele mai mari sume cheltuite. „Vrem să vedem legalitatea şi oportunitatea acestora ca să putem, apoi, să reglementăm, să perfecţionăm activitatea în această privinţă. De ce consultant extern? Iniţial, a fost emisă o dispoziție de audit intern, dar la serviciul menţionat al CJ Giurgiu există o singură persoană. Ni s-a cerut, astfel, în baza legii, ajutorul unor specialişti pe domeniile respective”, a precizat Crişu.

Consilierul judeţean al PNL Florian Velicu a întrebat dacă, nu cumva, a mai existat o Hotărâre de CJ similară, adoptată anterior.

Preşedintele Marian Mina a încuviinţat, dar a precizat că Hotărârea respectivă, atacată oricum în Contencios-Administrativ de către prefect, viza achiziţiile publice. „Acum dorim realizarea unei analize asupra legalităţii şi oportunităţii cheltuielilor la Consiliul Judeţean, respectiv la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, a subliniat Mina.

La rândul său, secretarul judeţului Giurgiu, Florian Dinu, a criticat „motivele” invocate de către prefectul Zorinel Niculcea când a atacat Hotărârea precedentă.

„Spune într-o adresă că nu ar exista text în legea invocată de noi, respectiv 672/2002- a auditului, care să permită să facem aşa ceva. Însă noi am indicat inclusiv articolul din Ordonanţa 26/2002 în acest sens. Interesant este că domnul prefect s-a semnat cu Zonirel… Poate că nici nu ştie ce conţine acţiunea în instanţă… Oricum, s-a prevalat şi de declaraţii din timpul unei şedinţe. Singurele de care un prefect se poate prevala sunt argumente legale, respectiv documentaţia ce alcătuieşte proiectul de hotărâre, referatul, raportul de specialitate, expunerea de motive”, a menţionat Florian Dinu.

Proiectul propus joi, 29 septembrie, a trecut cu majoritate de voturi.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.