Monografia „Bolintin-Cartea Oraşului”, un volum special de înaltă ţinută culturală

Oameni de cultură, profesori de istorie, cărturari, oameni simpli şi reprezentanţi au autorităţilor locale, dar şi centrale s-au reunit sâmbătă, 1 iulie, pentru a participa la lansarea monografiei oraşului giurgiuvean Bolintin-Vale.

Evenimentul a fost găzduit de sala de sport a Şcolii Gimnaziale din Bolintin.

Lansarea monografiei ”Bolintin – cartea oraşului” a fost posibilă cu sprijinul Primăriei Bolintin Vale, Consiliului Bolintin Vale şi Asociaţiei Culturale „Dimitrie Bolintineanu”.

Autorii cărţii au transmis celor prezenţi că monografia oraşului Bolintin-Vale este o „lucrare de înaltă ţinută culturală, istorică, dar şi ştiinţifică”. Volumul reuneşte informaţii esenţiale despre istoria localităţii, existente în documentele oficiale, arhive personale sau în memoria populară.

Prezent la eveniment, consilierul judeţean Cosmin Lazăr a transmis, ulterior, presei locale, că în monografie sunt surprinse momentele critice în evoluţia localităţii şi a comunităţii din Bolintin, dar şi realităţii prezente.

„Abordarea a fost multilaterală, completă, tratând aspecte sociale, culturale, educaţionale, dar şi arhitecturale, religioase şi geografice ale evoluţiei localităţii. Autorii Vasile Grigore, Nicuşor Beldiman, Constantin Bărbuță, Constanța Crudu, Ștefan Crudu, Florică Dan, Milica Dan, Marian Grigore şi Ciprian Necşuţu au dezvaluit cu emotie din culisele muncii de elaborare a cartii si au exprimat speranta ca aceasta carte sa ne ofere, prin cunoasterea trecutului, o poarta catre viitor”, a subliniat Cosmin Lazăr.

La rândul său, primarul din Bolintin-Vale, Daniel Trăistaru, a opinat:

„În contextul unei globalizari în extindere, păstrarea identităţii locale devine o virtute. Ne dorim ca această carte să ne stârnească dorinţa de a ne cunoaşte pe noi înşine, ca bolintineni, de a ne cunoaşte trecutul şi tradiţiile, dar şi de a ne da dorinţa şi mândria de a le duce mai departe”.

Locul lansării cărţii menţionate nu a fost ales întâmplător, fiind amplasat în imediata apropiere a Şcolii Vechi, un edificiu reprezentativ şi definitoriu al oraşului Bolintin-Vale.

 

C.S.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.