Medicii de familie cer demiterea responsabililor de problemele cu sistemul cardului de sănătate

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei și cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie cer demiterea responsabililor de problemele apărute la sistemul informatic al cardului de sănătate și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea acestuia la parametri optimi.

„SNMF și FNPMF, în numele celor pe care îi reprezintă, acuză CNAS de lipsă totală de transparență și iresponsabilitate în asigurarea sănătății pacienților prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din România, dar și a modului greoi în care se desfășoară prescripția medicamentelor în România. (…) Umilințele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopți pentru a nu risca imputări și a încerca validarea muncii noastre de peste zi. Solicităm tratarea cauzei și nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput și achiziționat sistemul informatic, pedepsirea vinovaților și găsirea unei soluții de urgență pentru funcționarea sistemului de sănătate la parametri optimi”, se arată într-un comunicat al celor două organizații.

De asemenea, președintele SNMF, Rodica Tănăsescu, a susținut, joi, 13 octombrie, într-o conferință de presă, că CNAS este în afara legii.

„Considerăm că este un atac la adresa sănătății pacienților și a demnității profesionale a medicului. Aceste lucruri trebuie să înceteze. La ora actuală, CNAS este în afara legii, au trecut mai mult de trei zile lucrătoare în care sistemele nu au mers, dar nici măcar zece minute de nefuncționare nu sunt justificabile. Este nevoie de alternative valabile din punct de vedere legal și de asumare de responsabilități. La CNAS trebuie să funcționeze softurile informatice așa cum trebuie, iar cei responsabili trebuie să își asume această problemă sau să lase pe alții să o facă”, a spus Tănăsescu.

În opinia sa, soluția este îmbunătățirea sistemelor informatice și introducerea unor variante de rezervă pentru perioadele în care acestea se pot defecta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.