GIURGIU: Proiectele europene pregătite de municipalitate, în pericol! Primăria are o parte dintre conturi blocate

Un proces început în urmă cu 6 ani îşi arată efectele acum, încurcând planurile autorităţilor locale giurgiuvene cu privire la dezvoltarea urbei.

Şase proiecte pentru anvelopare de blocuri, patru pentru „valorificarea patrimoniului cultural” şi alte câteva pe Programul Operaţional Capital Uman ar putea fi pierdute. Şi asta, deoarece reprezentanţii municipalităţii nu pot face anumite plăţi în cazul unor taxe ori autorizaţii necesare întocmirii documentaţiilor aferente proiectelor.

Conturile „de investiţii”, cum le-a denumit primarul Nicolae Barbu, sunt blocate de câteva zile. Edilul şef a explicat miercuri, 19 octombrie, în conferinţă de presă, că s-a ajuns aici din cauza unui proiect de hotărâre neaprobat în 2010.

„Atunci, consilierii locali nu au aprobat preţul energiei termice cerut de SCUT(fosta societate ce gestiona distribuţia agentului termic în municipiu, n.r.) şi aprobat inclusiv de ANRE. Primarul de atunci(Lucian Iliescu, n.r.) a făcut un proiect pentru neaprobarea preţului.SCUT a dat în judecată Consiliul Local şi noi trebuie să plătim acum 17 miliarde de lei vechi. Deci CL e vinovat, dar ei blochează conturile Primăriei. Şi asta, deşi procesul nu s-a terminat pentru că noi am contestat suma respectivă”, a declarat Barbu.

Şi dacă ar vrea să plătească cele 17 miliarde, nu se poate decât în 2017, deoarece suma nu a fost prinsă în bugetul pe anul acesta, a mai spus edilul.

„Trebuie să blocăm cumva cele 17 miliarde până la anul. Putem asigura cheltuieli de funcţionare, cele pentru servicii publice, pentru deszăpezire, taxa de habitat, chiar şi cheltuielile cu proiecte europene deja în implementare, dar nu putem plăti, de exemplu, taxe la diverse instituţii pentru autorizaţii necesare unor proiecte în pregătire”, a subliniat Nicolae Barbu.

Tot el a zis şi că sunt căutate soluţii pentru rezolvarea problemei, dar şi că a trimis adrese în acest caz Prefecturii Giurgiu, Direcţiei de Finanţe şi chiar Ministerului Dezvoltării. „Suntem blocaţi de o aberaţie! Nu-mi execuţi conturile, dacă procesul nu e finalizat!”, a concluzionat Nicolae Barbu.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.