Festival special de Florii, la Herăşti

Cete de copii şi tineri din Pietrele, Iepureşti, Valea Dragului, Hereşti, Vărăşti şi Bila, dar şi din Otopeni, au participat sâmbătă, 8 aprilie, la Festivalul „Mugurel de Sălcioară”, eveniment ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Este un festival aparte, deoarece sunt cântate colinde pe care le spun copiii şi tinerii din localităţile menţionate, înainte de Florii, în „Sâmbăta lui Lazăr”.

Pregătiţi de dascălii lor, preşcolarii şi elevii giurgiuveni au încântat publicul, restrâns, dar pasionat de tradiţii şi obiceiuri, cu „buieniţul”, „lazărul” şi „sălcioara”, îmbrăcaţi în straie populare, cu flori şi cu salcie în păr ori pe umeri. În satele unde acest obicei se mai practică, în schimbul colindatului, copiii primesc ouă crude, bani şi dulciuri. „Buieniţul” este un colind bulgăresc, astfel că au făcut senzaţie cetele care au cântat în limba ţării vecine. Un vârstnic al satului Herăşti, după ce a cântat şi el la fluier un colind specific floriilor, a tradus versurile „buieniţului”- colind diferit pentru casele cu băieţi ori cele cu fete.

Festivalul „Mugurel de Sălcioară” s-a desfăşurat, ca în fiecare an, în curtea frumoasei biserici din Herăşti, fiind organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu, Primăria Herăşti şi preotul din localitate, Mihai Podaru.

La eveniment au participat şi deputatul Elena Dinu şi fosta campioană olimpică la altletism Paula Ivan, originară din Herăşti.

Toţi cei care au luat cuvântul şi-au exprimat mulţumirea faţă de cei care nu lasă ca astfel de tradiţii preţioase să fie uitate, cei care îi învaţă pe copii lucruri simple şi frumoase şi au felicitat organizatorii pentru festivalul care aduce, anual, de la Bucureşti, inclusiv un grup de bikeri. Ei vin special la biserica din Herăşti ca să-i asculte, să-i filmeze şi să-i aplaude pe copii.

O altă tradiţie, de această dată, a Festivalului „Mugurel de Sălcioară” este aceea a servirii unor plăcinte de post speciale.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.