Exerciţiu de alarmare şi în Giurgiu

Sirenele au sunat, miercuri, 2 august, şi în municipiul Giurgiu, dar şi în anumite localităţi din judeţ, pentru verificarea sistemului de alarmare în situații de protecție civilă.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), astfel de exerciții vor avea loc de acum înainte în fiecare lună, în prima zi de miercuri, în intervalul orar 10.00 – 11.00.

Acțiunea face parte dintr-un program mai amplu derulat la nivelul întregii țări de IGSU în scopul verificării funcționării mijloacelor de înștiințare, avertizare și alarmare a populației, centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a acestora precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

„Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă. Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”, se arată în comunicatul IGSU.

În perioada 18-21 aprilie, pompierii au desfășurat, la nivel național, cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor care anunță situațiile de protecție civilă. Timp de patru zile au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel național.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.