Dublă sărbătoare la Călugăreni, pe 23 august

Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, dar şi reprezentanţi ai Prefecturii, cât şi parlamentari de Giurgiu au participat miercuri, 23 august, la manifestările dedicate Zilei Comunei Călugăreni. În aceeaşi zi, au fost marcaţi şi 422 de ani de la bătălia de la Călugăreni, despre care istoricii susţin că s-a încheiat cu victoria lui Mihai Viteazul asupra turcilor.

Oaspeţii au aplaudat, mai întâi, un scurt moment de teatru de păpuşi, susţinut de copii din localitate, dar şi un alt moment în care tineri talentaţi au amintit faptele istorice petrecute acum trei secole.

Evenimentul a continuat cu o slujbă religioasă iar, mai apoi, primarul Marin Voinea a transmis mesajul său către cetăţenii comunei Călugăreni.

„Exact în ziua de 23 august, acum 422 de ani, avea loc bătălia lui Mihai Viteazul împotriva turcilor, la Călugăreni, eveniment ce a pus coroană istorică pe fruntea localităţii noastre. De asemenea, în primăvara acestui an, s-au împlinit 575 de ani de la emiterea primei atestări documentare a satului Călugăreni de către domnitorul Vlad Dracul. Comemorăm şi 101 ani de la tragica Bătălie de pe Neajlov şi Argeş, de la începutul Primului Război Mondial şi, chiar în această lună, comemorăm 415 ani de la moartea martirică a lui Mihai Viteazul”, a Voinea, printre altele.

La rândul său, preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina, a spus că momentele de celebrare şi evocare a spiritului marelui domnitor Mihai Viteazu şi a faptelor sale reprezintă o datorie de onoare. „Este o datorie de a găsi resorturi să păstrăm sentimentele de patriotism care i-au determinat pe înaintaşii noştri să facă chiar şi sacrificiul suprem pentru ca generaţiile viitoare să găsească o ţară, o naţiune. Avem datoria să învăţăm de la ei, să-i învăţăm pe copiii noştri că cel mai trist lucru pe lume este să nu ai rădăcini, să nu ai la ce să te întorci. Ei, înaintaşii noştri sunt rădăcinile care ne ţin legaţi de propria noastră existenţă. Felicit locuitorii comunei Călugăreni pentru ziua specială de astăzi şi vă asigur că voi fi alături de dumneavoastă pentru a face din acest loc istoric vatra unei comunităţi puternice şi prospere”, a mai spus Marian Mina.

Preşedintele Consiliului Judeţean şi senatorul Cristian Marciu, dar şi primarul Marin Voinea au depus coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din faţa Primăriei Călugăreni. Sătenii au mers lângă scena amenajată special pentru eveniment, unde au asistat la recitalurile Irinei Loghin şi Getei Biriş.

 

Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.