Drumuri şi şcoli din Giurgiu închise, după ninsorile abundente

Noaptea de 5 spre 6 ianuarie a fost una grea pentru reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale giurgiuvene. A nins şi a viscolit începând cu ora 02.00, astfel că echipajele de la judeţ şi cele de la municipiu, dar şi drumari naţionali au acţionat, pe cât s-a putut, pentru degajarea carosabilului de stratul gros de zăpadă.

Pentru a nu mai fi înregistrate cazuri deosebite, atât autorităţile centrale cât şi cele judeţene au decis închiderea drumurilor cu cele mai mari probleme. Ca atare, de la miezul nopţii, a fost închis complet traficului rutier Drumul Naţional 5, Giurgiu- Bucureşti, dar şi DN 5B Giurgiu-Ghimpaţi, cât şi unele artere judeţene, precum DJ 401.

A doua zi, la prima oră, circulaţia era reluată pe drumurile menţionate, dar pe alocuri au fost păstrate restricţii de circulaţie pentru vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Giurgiu au ţinut permanent legătura cu presa locală şi au transmis faptul că, în sfârşit, la Giurgiu nu s-a mai înregistrat vreun caz cu persoane ori maşini blocate în nămeţi.

Viscolul a trecut, a continuat ninsoarea

Pe 6 ianuarie, meteorologii transmiteau şi pentru Giurgiu, un Cod Galben de ninsori abundente, astfel că utilaje de la judeţ şi municipiu au acţionat continuu pentru a curăţa drumurile de omăt.

Cantităţile de zăpadă căzute au fost, totuşi, semnificative, astfel că sâmbătă, 7 ianuarie, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au decis ca elevii să nu revină la cursuri luni, ci marţi, 10 ianuarie.

Dacă autorităţile giurgiuvene se pare că s-au descurcat în condiţiile unui Cod Portocaliu, respectiv Galben, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu teleormăneanul Zorinel Niculcea, prefect al judeţului din aprilie 2016.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a cerut tot sâmbătă, 7 ianuarie, premierului Sorin Grindeanu, într-o şedinţă de la Ministerul Transporturilor, să-l demită pe Niculcea. Motivul este unul chiar „deosebit”.

„(…) Acum două nopți l-am căutat vreo trei ore pe prefectul de la Giurgiu. O să-l rog pe domnul prim ministru să dispună încetarea exercitării pentru prefectul de la Giurgiu pentru că este nepermis, în situațiile în care ai pe teritoriul județului și vamă, să fii de negăsit”, a spus Carmen Dan.

 Şi bulgarii au închis drumurile

Pe 6 ianuarie, autorităţile de frontieră bulgare informau Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră(ITPF) Giurgiu, prin intermediul Centrului Comun de Contact româno-bulgar, cu privire la faptul că toate drumurile naționale și autostrăzile din zona de nord a Bulgariei au fost închise pe toate direcțiile, pentru toate tipurile de mijloace de transport.

Restricțiile de trafic din ţara vecină au fost ridicate sâmbătă după-amiaza.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.