Cum va fi vremea în următoarele trei luni?

Meteorologii estimează, pentru umătoarele trei luni calendaristice, o vreme în general normală pentru această perioadă.

În acelaşi timp, cantitățile de precipitații se vor situa peste normele multianuale în majoritatea regiunilor, cu excepția zonelor sudice și sud-estice, unde se va înregistra un deficit. Cel puţin aşa reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul octombrie – decembrie 2016, şi care a fost publicată, joi, 22 septembrie, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, specialiştii spun că, în octombrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului. Desigur, cu excepția regiunilor nordice, centrale și vestice, unde acestea se vor apropia de media climatologică.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norme în sud-estul și, local, în sudul țării, iar în restul teritoriului vor avea o tendință spre excedent.

În noiembrie 2016, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă în cea mai mare parte a teritoriului, posibil mai ridicate local, în sud, sud-est și vest. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei și Moldovei (între 0 și 5 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între 5 și 8 grade Celsius.

În privința precipitațiilor, cantitățile totale se vor încadra, în general, peste normele climatologice, stabilite ca medie multianuală lunară la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (77 l/mp), Crișana (63 l/mp), Banat (58 l/mp) și Muntenia (de până la 51 l/mp).

În decembrie, temperaturile medii lunare vor fi în general apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului. Media valorilor termice pentru luna decembrie se situează la—0,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 și 0 grade Celsius, în Transilvania și Moldova, între—2 și 0 grade Celsius în Maramureș, respectiv între 0 și 3 grade Celsius, în Dobrogea.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.