Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă?

Sâmbătă noapte vom trece la ora de iarnă şi, chiar dacă ne vom bucura de o oră în plus de somn, specialiştii spun că există şi „efecte negative” asupra sănătăţii noastre.

Astfel, în urma unui studiu realizat în Marea Britanie, a reieşit că pentru unele dintre persoanele care au participat la experiment, au apărut efecte precum insomnie, oboseală, nervozitate sau chiar depresie.

„Schimbările orare, fie înainte, fie înapoi nu sunt private de modificări psihico-fizice. Acesta este momentul în care se instalează Seasonal Affective Disorder, sau astenia de toamnă, care loveşte de obicei femeile între 30 şi 40 de ani. Simptomele sunt diferite de la o persoană la altă, însă printre cele mai frecvente se numără dificultatea în a se trezi dimineaţă, stări de rău general, astenie, nervozitate generală”, scriu jurnaliştii din presa centrală.

Însă, conform aceluiaşi studiu efectuat de britanici, cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt chiar mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminică a lui octombrie, dispar rapid, mulţi dintre cei care s-au declarat mulţumiţi de situaţie spunând că se simt mai rău că atunci când dormeau mai puţin.

„Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă atât acelora care au probleme cu somnul, cât şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare”, spune profesorul Colin Espie, fondator al Centrului pentru Somn de la Universitatea Glasgow.

„Odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, calitatea somnului scade semnificativ, iar procesul se accentuează odată cu instalarea iernii”, adaugă profesorul.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.