Cultura, încotro? Colocviu la Giurgiu, cu şefii tuturor instituţiilor implicate în desfăşurarea actului de cultură

Despre starea culturii în judeţul Giurgiu se vorbeşte, desigur, destul de des, la aproape toate evenimentele cultural-artistice care permit asemenea dezbateri. Totuşi, o discuţie, fie aceasta şi una aprinsă, între şefii instituţiilor de cultură, toţi laolaltă, se întâmplă destul de rar, la Giurgiu.

Un eveniment ca acesta a avut loc, în sfârşit, miercuri, 15 februarie, în organizarea conducerii Teatrului „Tudor Vianu” şi este vorba despre un colocviu cu exact tema următoare: starea actuală a culturii în Giurgiu şi orientări de viitor.

Pe tonuri calde sau ceva mai „ridicate”, au fost readuse în atenţie probleme spinoase precum fonduri foarte mici alocate instituţiilor de cultură, o lispsă de colaboare între acestea, mentalităţi ale tinerei generaţii şi nu numai.

S-a remarcat în discurs directorul Centrului Cultural „Ion Vinea”, Virgil Peţanca. El a subliniat că, dincolo de neajunsurile financiare- foarte mari la Giurgiu comparativ cu alte judeţe poate la fel de mici-, faptul că managerii instituţiilor de cultură sunt practic în competiţie, e la fel de rău.

„Rolul nostru, al managerilor instituţiilor de cultură, este unul determinant, trebuie să facem totul pentru a nu lăsa steagul jos. Rolul managerului este să coaguleze tot ce are potenţial cultural, fără să se teamă de concurenţă, trebuie să se lupte să motiveze acele valori(…), trebuie coagulată crema comunităţii locale, nu să îndepărteze artiştii valoroşi giurgiuveni. Şi, la fel de important este să cultivăm între noi, instituţiile de cultură, relaţii de colaborare pe principii de egalitate şi stimă. Acum, fiecare o face pentru fiecare!”, a punctat Peţanca.

Şi managerul Teatrului „Tudor Vianu”, Cosmin Creţu, a punctat faptul că, în condiţiile actuale, se impune promovarea „agresivă”, într-un fel pozitiv, desigur, a actului artistic. „Trebuie să aflăm cum ne putem da mâna să-i facem pe cei de-afară să înţeleagă faptul că actul cultural este singura alternativă în acest oraş şi să încercăm să-i determinăm să vadă cultura nu doar ca pe un hobby”, a spus Creţu.

Au mai fost prezenţi la dezbateri directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, Carmen Peţanca, managerul Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, Ionuţ Gheorghe, cel al Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu”, Dan Mucenic, dar şi consilierul local Ilie Klement, preşedinte al Comisiei de cultură din cadrul CL, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gigi Oprişan, prefectul Lavinia Crişu, vicepreşedintele CJ Giurgiu, Lucian Corozel, viceprimarul Ion Dragomir.

Sigur că reprezentanţii ordonatorilor principali de credite i-au asigurat pe şefii instituţiilor de cultură că vor susţine acest domeniu în limitele posibilităţilor. Tocmai de aceea, se impune, fără îndoială, găsirea unor soluţii potrivite pentru ca şi instituţiile să se autofinanţeze, ieşind practic dintr-un cerc vicios în care au intrat de prea multă vreme.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.