CNAS, sesizat de autorităţile giurgiuve în cazul unor concedii medicale „suspecte”

Reprezentanţii conducerii Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale(DITL) din cadrul Primăriei Giurgiu au transmis, recent, presei locale, un comunicat prin care anunţă că vor lua măsuri în cazul mai multor angajaţi care au intrat în concedii medicale, în mod „suspect”. Aceasta, în condiţiile în care, se ştie, angajaţii respectivi erau în preaviz.

„Pentru mine există o suspiciune cel puțin rezonabilă că aceste concedii medicale au fost emise în condiții firești, clinice și aș zice chiar legale. Angajați care, în ultimii 5 ani, nu au avut o zi de concediu medical se <<îmbolnăvesc>> brusc în perioada preavizului și nu mai pot lua parte la aceste examene (examenele în vederea restructurării, n.r.)”, a precizat Laurențiu Țintea, directorul DITL Giurgiu.

Conform ordinului CNAS nr.627/2010, angajatorul poate sesiza casa de asigurări de sănătate cu care medicul are încheiată convenție pentru eliberarea certificatelor de concediu medical, iar aceasta are obligația de verifica – printre altele, în evidențele medicului care a eliberat Certificatul de Concediu Medical, și eventuale concordanțe între mențiunile din certificatul eliberat și istoricul medical al asiguratului.

Medicii pot fi verificați astfel de un corp de control format din personal al serviciilor specializate din structura CNAS, respectiv a caselor de asigurări de sănătate.

În cazul în care sunt descoperite nereguli, medicii care eliberează aceste Certificate de Concediu Medical riscă amenzi cuprinse între 5000 și 10.000 lei, urmând a fi sesizată și comisia de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor, iar – în funcție de gravitatea și numărul de cazuri descoperite în acest sens, medicul respectiv își poate pierde chiar și licența de practică!

„Dacă aceste controale confirmă că acei angajați nu aveau dreptul la concediu medical, este un lucru foarte grav. Nu ne putem bate joc de banii publici, care sunt din ce în ce mai puțini și trebuie drămuiți cu foarte mare atenție. Am mai spus-o și o repet, oricine are chef de muncă este binevenit la DITL!” a mai spus Laurențiu Țintea.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.