Centrul de Reabilitare Neuropsihiatrică din Cărpenişu, închis oficial

Consilierii judeţeni giurgiuveni şi-au exprimat acordul în acest sens, prin vot, în cadrul unei şedinţe extraordinare desfăşurate joi, 29 septembrie.

Potrivit specialiştilor din Consiliul Judeţean Giurgiu, închiderea Centrului Cărpenişu, unde erau îngrijite 33 de persoane, s-a făcut la solicitarea Ministerului Muncii.

„În urma unui control efectuat(în februarie 2016, n.r.) de către reprezentanţi ai Ministerului Muncii, a fost întocmit un Raport pentru luarea unor măsuri la Centrul Cărpenişu. Pentru acest fapt, cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu au întocmit un calendar de închidere, prelungit cu 30 de zile. Este de menţionat că beneficiarii au fost relocaţi în alte centre din subordinea DGASPC Giurgiu. La acest moment, nu facem decât să oficializăm închiderea centrului, astfel încât imobilele să intre în conservare”, a spus în timpul şedinţei, consilierul juridic Daniela Pătru.

La întrebarea unui consilier cu privire la ce se va întâmpla cu imobilele care vor intra în conservare, a răspuns tot Pătru care a reamintit faptul că terenul pe care sunt clădirile a fost retrocedat.

„Printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean, în 2006, în baza legii, a fost restituită proprietarilor suprafaţa de 30.088 de metri pătraţi de teren şi clădirile prinse la trei poziţii. Celelalte clădiri au fost construite ulterior Naţionalizării. Proprietarii au atacat acest fapt în instanţă, dar dosarul a fost soluţionat în favoarea Consiliului Judeţean. Terenul nu este, de aici şi problema”, a subliniat Pătru.

Conform referatului de specialitate al proiectului de hotărâre dezbătut şi votat joi, printre problemele descoperite de Ministerul Muncii la Cărpenişu se numără: depăşirea numărului de beneficiari găzduiţi, nerevizuirea regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului, spaţiile de locuit- sub acela prevăzut de standardele minime obligatorii, dar şi stadiul avansat de degradare al pavilionului unde erau cazaţi beneficiarii.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.