Ce priorităţi au social-democraţii giurgiuveni în domeniul sănătăţii?

Cu o zi înainte ca preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să prezinte Programul de Guvernare pentru Sănătate, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă(SJU) Giurgiu, Elena Dinu, a prezentat presei locale măsurile prinse într-un program judeţean pe acelaşi domeniu.

Astfel, joi, 3 noiembrie, Elena Dinu a spus mai întâi că, aşa cum au promis, social-democraţii giurgiuveni prezintă alegătorilor proiecte concrete, soluţii asemenea la problemele lor.

În ceea ce priveşte domeniul sănătăţii, programul PSD Giurgiu cuprinde 24 de propuneri, foarte multe dintre cele cu caracter general fiind, de altfel, cuprinse şi în Programul PSD la nivel central.

Revenind la Giurgiu, Elena Dinu a anunţat că prioritare sunt reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea SJU, a ambulatoriilor de specialitate din judeţ, a Unităţii de Primiri Urgenţe a SJU, dar este căutată o soluţie şi pentru mutarea sediului Ambulanţei Giurgiu.

Social-democraţii giurgiuveni au venit şi cu propunerea privind înlocuirea treptată a parcului auto al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Dinu a precizat că unele dintre maşinile Serviciului de Ambulanţă sunt foarte vechi, altele extrem de uzate şi se impune schimbarea lor.

„O altă măsură din programul nostru o reprezintă întărirea programelor de prevenție prin introducerea obligativității ca orice proiect de reabilitare de școală să includă și reabilitarea cabinetului medical școlar sau de medicină dentară școlară, inclusiv acoperirea deficitului de personal, aprovizionarea cu medicamente şi dotarea cu aparatură medicală specifică serviciilor medicale oferite”, a mai anunţat Elena Dinu.

Managerul SJU Giurgiu a punctat şi problema cu privire la modificarea numărului de paturi de spitalizare la mia de locuitori. Aceasta, pentru echilibrarea acestora şi pentru eliminarea inechităţilor dintre diferitele zone geografice, în spiritul accesului egal la serviciile spitaliceşti ale tuturor cetăţenilor ţării. „Noi, judeţul Giurgiu, suntem defavorizaţi la acest capitol şi sper că această problemă se va rezolva pentru că avem foarte mulţi pacienţi din mediul rural, cu o stare materială precară şi trebuie să aibă acces gratuit la servicii medicale”, a mai spus Elena Dinu.

Întărirea capacității de diagnostic și tratament, prin dotarea Spitalului Judeţean cu mai multe echipamente, este un alt punct prins în Programul PSD Giurgiu pe Sănătate. Este vorba despre echipamente de imagistică moderne/performante –  aparate digitale de radiologie conventionala,mamograf 3D, trusa de endoscopie şi colonoscopie,

aparate de ventilaţie mecanică, echipamente pentru analizele de laborator,

echipamente de radioterapie şi chiar înfiinţarea unui centru de radioterapie în spitalele în care nu există.

„Desigur, la capitolul priorităţi în domeniul sanitar, inclusiv pentru judeţul nostru, este şi creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătății publice, screening preconcepțional și prenatal, screening neonatal pentru depistarea malformațiilor congenitale, bolilor infecțioase transmisibile (inclusiv cu transmitere sexuală): hepatită, HIV, tuberculoză. Este vorba despre proiecte cu fonduri nerambursabile”, a mai anunţat Elena Dinu.

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.