Care sunt ultimele măsuri în sectorul agricol luate de actualul Guvern?

Stimularea producţiei agricole autohtone este principalul obiectiv al Executivului care, conform Programului de Guvernare, a implementat deja mai multe măsuri menite să ducă la rezultatele dorite.

Într-o recentă conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al PSD Giurgiu, deputatul Elena Dinu, a prezentat fiecare dintre măsurile recente.

Una dintre acestea este garantarea de către stat a 80% din valoarea creditului luat de fermieri pentru cumpărarea de terenuri. Adică, în baza unei Ordonanţe, fermierii autohtoni pot beneficia de credite ieftine atât pentru cumpărarea de terenuri, cât şi pentru asigurarea capitalului de lucru şi a investiţiilor aferente.

„10.000 de societăţi din agricultură pot beneficia de această măsură ce are drept obiectiv creşterea cu 10% a producţiei interne. Restul de 20% din creditul menţionat va fi garantat de către fermieri prin terenul achiziţionat. De menţionat este şi că aceste credite vor fi acordate la o dobândă de maximum 2% peste ROBOR iar comisionul de garantare va fi redus de la 3,8 la 2%”, a spus Elena Dinu.

Ea a subliniat faptul că pentru fiecare fermier plafonul este de până la 3 milioane de euro.

O altă măsură în sectorul agricol vizează calendarul lansării măsurilor pentru fonduri europene în 2017. Un dintre cele mai solicitate – „Sprijin poentru instalarea tinerilor fermieri” va fi funcţională din această lună.

„Producătorii agricoli, cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili pentru a accesa până la 50.000 de euro, sumă integral nerambursabilă. O altă măsură luată de Guvernul Grindeanu prevede că proprietarii de terenuri, inclusiv cei din judeţul Giurgiu, pot primi de la stat subvenţii pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite.

Pentru aceasta trebuie ca, până la 31 martie, să depună la APIA solicitări în cadrul Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”. Proprietarii de terenuri agricole care solicită acest ajutor vor primi, în primul an la înfiinţarea pădurii, câte 6.000 de euro de hectar, iar în următorii ani, câte 2.700 de euro de hectar pentru întreţinere. Sprijinul financiar constă în plata contravalorii costurilor standard per hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole şi ulterior, îngrijirea lor”, a mai amintit Elena Dinu.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.