Cadastru electronic pentru Zona Liberă Giurgiu

 

Este binecunoscut litigiul dintre Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Giurgiu în ceea ce priveşte Zona Liberă(ZL) Giurgiu.

Mai exact, după ce în 2008, administrarea Societăţii Zona Liberă Giurgiu a trecut de la CJ(condus de Dumitru Beianu- PNL) la CL(când primar era Lucian Iliescu- tot PNL), prin hotărâri aferente de ambele părţi, autorităţile judeţene vor acum să-şi „ia înapoi” acest drept pentru că, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean, au mai multe posibilităţi de dezvoltare a ZL Giurgiu.

În 2008, s-a transferat doar dreptul de administrare, pentru că dreptul de proprietate al Consiliului Judeţean, inclusiv asupra terenurilor, este stabilit încă din 2003 prin Hotărâri de Guvern.

Într-o şedinţă a CJ Giurgiu de luna trecută, au fost discuţii aprinse pe un punct ce viza constatarea dreptului de proprietate a CJ asupra unei suprafeţe de 160 de hectare de teren din Zona Liberă. Aceasta, după ce au fost găsite unele inadvertenţe în documentele aferente.

Joi, 9 februarie, tot la o şedinţă ordinară, s-au înregistrat noi discuţii pe un proiect privind realizarea unei evidenţe cadastrale electronice în acelaşi caz.

Deşi păreau că au priceput de data trecută, consilierii judeţeni ai PNL au revenit cu, în esenţă, aceleaşi întrebări vizând diferenţele de suprafeţe înregistrate în cazul ZL Giurgiu.
Ca să lămurească acest aspect, a fost invitat chiar directorul Direcţiei de Cadastru Giurgiu, Vasile Ilie. El a spus, în primul rând, că un lucru este cert şi dovedit prin acte: Consiliul Judeţean este proprietarul terenurilor Zonei Libere. Sunt două suprafeţe, una chiar în incinta ZL şi celalată „peste drum”, în zona Verachim.

Realizarea cadastrului electronic a fost solicitată de conducerea SC Administraţia Zonei Libere Giurgiu. „(…) Solicitarea este întemeiată pe faptul că, la această dată, în evidenţa Oficiului de Cadastru înscrierea este în format de carte vechi(pe suport de hârtie), fiind utilă şi necesară evidenţa electronică pentru efectuarea în timp real a înregistrărilor- înscrierilor contractelor de închiriere şi subconcesiune. Societatea îşi asumă toate costurile pentru întreaga procedură de cadastrare”, se arată în expunerea de motive din proiectul de hotărâre supus dezbaterii joi, 9 februarie.

„Ştiţi bine că nu sunt de acord ca Zona să fie administrată de Consiliul Local, dar asta nu înseamnă să blocăm activitatea acolo. Noi toţi, sunt convins, vrem să remediem inadvertenţele(din actele privind terenurile, n.r.)”, a spus în plen preşedintele CJ Giurgiu, Marian Mina.

Consilierul PNL Georgeta Mihuţ a spus că dacă nu cumva ar fi mai indicat să fie rezolvate inadvertenţele înainte ca evidenţele să fie trecute în format electronic. Directorul Vasile Ilie a replicat că aceasta ar fi o nouă greşeală.

„Am merge din greşeală în greşeală. Ne trebuie cât mai repede realizarea cadastrului şi pentru fiecare investitor în parte se va actualiza concomitent cartea funciară a terenului pe care-l ocupă în Zona Liberă”, a subliniat Ilie.

În final, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

 

Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.