Bulgarii din Ruse au luat „lecţii anticorupţie” de la giurgiuveni

Reprezentanţii Consiliului Judeţean(CJ) şi cei ai Direcţiei Generale Anticorupţie(DGA)- Serviciul Judeţean Giurgiu au fost invitaţi să participe la şedinţa Consiliului Public Regional pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei Ruse, Bulgaria.

Activitatea a avut loc marţi, 4 iulie, la Prefectura din Ruse.

Din partea CJ Giurgiu au mers la şedinţă pentru a prezenta exemple de bune practici în acest domeniu manager public Mihaela Cristea şi coordonatorul implementării planului de măsuri ale Strategiei Naționale Anticorupție în cadrul CJ Giurgiu, Nicu Mardale.

De la DGA Giurgiu au fost prezenţi comisarii de poliţie Marius Gavrilă și Petre Călcâi.

Nicu Mardale le-a spus colegilor bulgari că prevenirea și combaterea corupției sunt preocupări majore, la nivel central, dar și local.

Consiliul Județean Giurgiu are un plan de măsuri privind implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020 iar activitățile se desfășoară împreună cu DGA-Serviciul Județean Giurgiu. De mai bine de un deceniu, am semnat şi un protocol de colaborare în acest sens. Prin participarea noastră la acest eveniment de la Ruse ne manifestăm interesul de a cunoaște realitățile din oraș, dar și din întreg districtul, și preocupările autorităților în domeniul prevenirii și combaterii corupției”, a subliniat Mardale.

Ce este Direcţia Generală Anticorupţie, ce presupune Strategia Naţională Anticorupţie, direcţii, planuri, măsuri de aplicat în administraţie şi nu numai. Despre toate acestea le-au vorbit bulgarilor cei doi şefi de la DGA Giurgiu. La rândul lor, experții Asociației „Transparență fără Frontiere” au oferit celor prezenți o informare referitor la initiațiva „Indicele Sistemului local de onorabilitate /integritate/“, precum și la principalele rezultate și concluzii ale Indexului pentru anul 2016 aferent municipiului Ruse. În plus, a fost prezentată şi o „hartă de drum” privind dezvoltarea sistemului local de onorabilitate /integritate/ în districtul Ruse – bune practici și perspective.

La finalul şedinţei, cele două părţi, română şi bulgară, au spus că au în vedere o colaborare şi în acest domeniu al luptei împotriva corupţiei. S-a luat în discuţie inclusiv accesarea unor fonduri europene pe acelaşi sector de activitate.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.