Autorităţile din Giurgiu şi Bacău promovează imunizarea prin vaccinare în rândul comunităţilor defavorizate

Aceasta, prin intermediul unui proiect finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, implementat de Institutul de Politici Publice, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), SASTIPEN – Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate şi Consiliile Judeţene Giurgiu, respectiv Bacău.

Vineri, 27 ianuarie, la circa o lună până la încheierea proiectului, la Giurgiu a fost susţinută o conferinţă de presă prin intermediul căreia au fost prezentate detalii ale proiectului denumit „Nediscriminarea înseamnă drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor romi la servicii de sănătate – o condiție fundamentală într-o societate nediscriminatorie”.

Astfel, au venit la Centrul de Afaceri reprezentanţi ai IPP, ai CJ Giurgiu, dar şi al altor instituţii din judeţul nostru, cu atribuţii în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.

Conform managerilor de proiect, mai întâi au fost identificate câteva comunităţi defavorizate(de etnie romă, în acest caz) din Giurgiu şi Bacău. La Giurgiu, este vorba despre Bolintin Vale, Vărăşti şi municipiu, iar în Bacău, despre Corbasca și Valea Seacă. Ulterior, au fost indentificate problemele cu care se confruntă acestea, scăderea ratei imunizării prin vaccinare fiind una dintre cele mai importante.

„Ne dorim să ne ocupăm de o problemă foarte spinoasă şi controversată totodată, aceea a imunizării. Chiar dacă în comunităţile de romi nu există aceeaşi reticenţă, ori discuţii la fel de aprinse ca în mediul urban cu privire la acest subiect, rata de imunizare este şi acolo în scădere(…). Împreună cu ceilalţi parteneri din proiect ne dorim să încercăm să reducem acest pericol de a avea o rată din ce în ce mai scăzută a imunizării, deocamdată preocuparea vizând comunităţile defavorizate”, a spus directorul adjunct al IPP, manager de proiect Adrian Moraru.

La rândul său, manager public în cadrul CJ Giurgiu, Mihaela Cristea a spus că instituţia pe care o reprezintă, alături de partenerii din proiect doresc să extindă efectele acestuia prin realizarea unei ample campanii de promovare a imunizării prin vaccinare.

„În acest proiect, nu s-a mers efectiv cu seringa şi vaccinul, ci s-a vorbit despre imunizare, beneficii, despre faptul că efecte secundare la un pacient dintr-o mie sau 3.000 au existat dintotdeauna”, a precizat Cristea.

Peste 160 de copii și 400 de tineri beneficiază direct de extinderea modelului de intervenție timpurie integrată la nivelul celor două județe și, mai departe, de avantajele imunizării, în cadrul proiectului „Nediscriminarea înseamnă drepturi egale! Accesul echitabil al copiilor romi la servicii de sănătate – o condiție fundamentală într-o societate nediscriminatorie”.

 

Cătălina Sfetcu

 

 

 

One Comment

  1. Pingback: Autorităţile din Giurgiu şi Bacău promovează imunizarea prin vaccinare în rândul comunităţilor defavorizate | www.giurgiuonline.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.