Apel al cadrelor Centrului de Transfuzie Sanguină Giurgiu: Scrisoare deschisă, ecou al strigătului de ajutor din partea pacienților giurgiuveni

Centrul de Transfuzie Sanguină Giurgiu îi invită pe giurgiuvenii care îndeplinesc anumite condiții să participe la campania de donare de sânge intitulată „VENIM! DONĂM! SALVĂM!”. Campania se va desfășura în ultimele luni ale anului 2017.
„Pot dona persoanele sănătoase, cu greutatea, tensiunea arterială, pulsul, hemoglobina și glicemia în limite normale, care n-au suferit de boli transmisibile în antecedente( hepatită, tuberculoză, sifilis, malarie…), n-au avut intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, nu sunt în evidență cu boli cronice ale aparatului cardiovascular, digestiv, respirator, renal, boli hematologice, endocrine, boli ale sistemului nervos central, boli autoimune.
Sângele, „organul fluid” al corpului nostru se împrospătează continuu. Donarea de sânge este singura donare de organ care nu-i produce corpului sănătos niciun prejudiciu. Dimpotrivă, îl stimulează!”, transmit reprezentanții Centrului de Transfuzie, într-o scrisoare deschisă dată publicității recent.
Recoltarea sângelui este un act medical minim invaziv( puncție venoasă), se desfășoară în deplină siguranță și durează 5-8 minute. Cantitativ, sângele se reface în 24 de ore, iar calitativ în cca 60 de zile.
„Ne adresăm dumneavoastră cu rugămintea de a participa sau susține campania noastră, întrucât discrepanța între cererea și oferta de sânge crește de la o zi la alta, în defavoarea ofertei. Sperăm să fiți în asentimentul nostru că este inacceptabil să se piardă vieți omenești din indiferență sau ignoranță.
Oricine poate avea nevoie de sânge sau componente sanguine labile într-un moment nefericit al existenței sale. Sângele donat, fiind produs biologic, are un termen de valabilitate (35 de zile sângele total, 42 de zile masa eritrocitară). Din acest motiv, Centrul de Transfuzie Sanguină trebuie să-și împrospăteze stocul continuu, pentru a putea asigura cererile spitalelor. Fără donatori, ajungem în impas! ”, se mai arată în apelul cadrelor medicale giurgiuvene.

C. Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.