ALARMANT: Giurgiu, pe ultimul loc în ţară la numărul de paturi în spitale

Un semnal de alarmă a tras miercuri, 19 octombrie, în conferinţă de presă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă(SJU) Giurgiu, Elena Dinu.

Ea a spus că acest fapt înseamnă cu 4-5 miliarde de lei vechi mai puţin la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătătate decât dacă ar fi decontate serviciile medicale pentru toate paturile aflate în unitatea medicală.

„Din datele Institutului de Statistică reiese că Giurgiu este pe ultimul loc în ţară ca număr de paturi de spital raportat la mia de locuitori, adică de 2,9 paturi. Acest fapt este stabilit prin Planul Naţional de Paturi şi, în timp, dacă la alte judeţe, comparative cu Giurgiu, a crescut numărul, la noi a tot scăzut”, a zis Dinu şi dat ca exemple Vaslui cu 5,4 paturi la mia de locuitori, Botoşani cu 5,4 paturi, Călăraşi cu 3,9 sau Ilfov cu 3,3 paturi la mia de locuitori.

Ea a precizat, aşadar, că în contractul cu CAS sunt „finanţate” 417 paturi din cele 524 existente în spitalele din Giurgiu.

„Suntem, totuşi, un judeţ sărac, cu populaţie în mediul rural în procent de 67%, 24% dintre giurgiuveni au peste 60 de ani iar adresabilitatea către Spitalul Judeţean este foarte mare. Vin cazuri grave, nu suntem aprozar să punem închis, când am atins numărul maxim de paturi. Şi, din păcate, nu putem accesa mai mulţi bani de la CAS, deşi depăşim numărul de specializări”, a subliniat Dinu.

Ea a precizat că, lunar, prin contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, vin la SJU circa 1,7 milioane de lei. Dacă ar mai fi asigurate fonduri şi pentru restul de paturi- „în conservare” acum-, suma ar fi cu circa 5 miliarde de lei vechi mai mare.

„Vă spun sincer că Spitalul Judeţean Giurgiu poate supravieţui în acest moment doar cu sprijin de la Consiliul Judeţean. Iarna, de exemplu, numai căldura ne costă 2-3 miliarde de lei!”, a mai spus Dinu.

Cătălina Sfetcu

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.