15 ani de cooperare între autorităţile din Giurgiu şi Ruse, celebraţi în oraşul bulgar vecin

O şedinţă festivă pentru marcarea celor 15 ani de existenţă a Asociaţiei „Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse” a avut loc joi, 6 aprilie, la Prefectura Ruse.

Au participat la eveniment reprezentanţi ai Consiliului Judeţean(CJ) Giurgiu şi ai instituţiilor subordonate, dar şi cei ai Prefecturii Ruse, cele două instituţii fiind cele care au înfiinţat Euroregiunea în anul 2002.

În aceşti ani, printre rezultatele obţinute din această cooperare transfrontalieră se numără proiecte europene comune implementate de CJ şi de Prefectura Ruse în mai multe domenii, înfrăţiri între localităţi din cele două regiuni, dar şi sprijinirea fermierilor şi producătorilor autohtoni din Giurgiu şi Ruse. Datorită intervenţiilor reprezentanţilor Euroregiunii Danubius s-a reuşit şi micşorarea taxei de trecere a Podului Prieteniei.

La întâlnirea de la Ruse au fost invitaţi şi au participat şi invitaţi de la nivel înalt. Este vorba despre ambasadorul Bulgariei în România, Todor Churov, ataşatul comercial al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, Ivanylo Marinov, şi consilierul economic comercial al Ambasadei Românie la Sofia, Radu Moldovan.

Preşedintele Euroregiunii, prefectul de RuseStefco Burdgiev, a spus că structura s-a transformat într-o instituţie, într-un parteneriat activ al autorităţilor din Giurgiu şi Ruse pentru realizarea proiectelor transfrontaliere. „Am obţinut rezultate importante pe mai multe direcţii şi am reuşit crearea foarte multor parteneriate între primării din Giurgiu şi Ruse, dar şi între firme din cele două zone. S-au încheiat contracte între firme, au avut împreună evenimente culturale, expoziţii, am fost prezenţi la evenimentele importante din ambele zone. Euroregiunea Danubius este unică între structurile similare pe toată graniţa româno-bulgară”, a precizat Burdgiev.

A luat cuvântul şi ambasadorul Bulgariei în România, Todor Churov. „Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse a devenit un model de succes în cooperarea de-a lungul Dunării, un model privind atragerea fondurilor europene. Vă felicit pentru acest lucru şi vă urez mult succes în activitatea viitoare. De asemenea, vă asigur de întregul nostru sprijin pentru ceea ce aveţi nevoie ca să vă duceţi la bun sfârşit viitoarele proiecte”, a precizat Churov.

Consilierul economic al Ambasadei României la Sofia, Radu Moldovan, i-a felicitat şi el pe cei din Euroregiunea Danubius. „Cred că Ruse şi Giurgiu sunt două regiuni care pot fi model de cooperare, nu doar pe Dunăre, ci şi la modul general, între România şi Bulgaria. Salut administraţiile celor două regiuni şi o felicit pe doamna Lili Ganceva pentru tot ce a reuşit să întreprindă, ea fiind catalizatorul acestei Euroregiuni”, a zis Moldovan. La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Lucian Corozel,

a transmis felicitări pentru succesele obţinute, în primul rând din partea preşedintelui CJ, Marian Mina.

„Euroregiunea Danubius reprezintă mai mult decât o colaborare, fiindcă a cimentuit o relaţie de prietenie între districtul Ruse şi judeţul Giurgiu. În cei 15 ani de existenţă, Euroregiunea noastră a marcat victorii importante. Între judeţul Giurgiu şi districtul Ruse s-au creat multiple legături de colaborare în domenii precum situaţii de urgenţă, afaceri, ecologie, sănătate, agricultură, administraţie publică, cultură şi educaţie sau logistică transfrontalieră”, a precizat Corozel.

 

Marian Mina, noul preşedinte al Euroregiunii

 

Directorul Euroregiunii Danubius, Lili Ganceva, a prezentat raportul privind activitatea din cei 15 ani şi a subliniat: „Doresc să le mulţumesc pentru tot prietenilor mei din Giurgiu şi Ruse, colegilor, membrilor Euroregiunii, mass-media. Au trecut 15 ani plini cu realizări, cu proiecte, cu succese pe care doar împreună le-am realizat. Pentru că doar împreună suntem puternici”.

Tot la şedinţa din 6 aprilie, prefectul Stefco Burdgiev a predat preşedinţia Asociaţiei şeful CJ Giurgiu, Marian Mina, care a scris, ulterior, pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulţumire.

„Îi felicit pe toţi cei care au făcut posibilă implementarea multor proiecte europene comune în domenii cheie pentru dezvoltarea celor două regiuni. Mă refer la infrastructură rutieră, la situaţii de urgenţă, turism, cultură şi chiar la mediul de afaceri. Recent, şi Comisia Mixtă pentru Agricultură- GLAC Giurgiu-Ruse a sărbătorit 7 ani de activitate şi, aşa cum este cunoscut, prin intermediul acestei structuri s-a reuşit, mai ales, încheierea de parteneriate între comercianţi din Giurgiu şi Ruse.

Felicit echipa Euroregiunii Danubius şi pentru intermedierea relaţiilor de prietenie, concretizate prin înfrăţiri, între comune din judeţul nostru, de exemplu, Grădinari, Malu, Gostinu, Izvoarele, Greaca, cu localităţi din regiunea Ruse şi nu numai!

Îi mulţumesc domnului prefect Stefco Burdgiev pentru felul în care a ştiut să conducă, în cei doi ani de mandat, Euroregiunea Danubius Giurgiu-Ruse, devenită unică, prin realizări, între euroregiunile româno-bulgare. Îmi doresc să mă ridic la nivelul aşteptărilor colegilor mei din Consiliul Judeţean Giurgiu, dar şi a celor din Prefectura Ruse, din noua calitate de preşedinte al Euroregiunii Danubius. Mult succes tuturor în câştigarea viitoarelor proiecte europene prin programul de Cooperare România-Bulgaria Interreg V, dar şi primarilor români şi bulgari pentru îndeplinirea scopurilor comune stabilite!”, a spus Marian Mina.

 

Cătălina Sfetcu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.